Lichtplan maken voor de tuin

beeld vtwonen Beeld

Wil je optimaal genieten van je tuin? Dan mag de juiste verlichting niet ontbreken. Een goed lichtplan maakt de keuze voor de juiste verlichting gemakkelijker en zorgt voor een resultaat dat echt voldoet aan je wensen. Met deze vijf stappen maak je zelf een perfect lichtplan!

Lees verder onder de advertentie

1. Maak een tuinschets voor je lichtplan

Maak bij voorkeur altijd eerst een tuinschets op schaal. Hiermee krijg je een goed overzicht van je bestaande of nieuw aan te leggen tuin. Geef in de schets ook de plek van bepaalde elementen aan (terras, grasveld, vijver, border, boom, trap, enzovoort).

beeld vtwonen Beeld

2. Bedenk wat je wilt verlichten

Wat vind je belangrijk om ‘s avonds te kunnen zien? Houd bij de keuze van de te verlichten elementen rekening met de functie van de tuin en het doel van de verlichting. Waar moet de verlichting functioneel zijn of juist sfeer brengen? Denk niet alleen aan elementen als een trap of terras, maar vooral ook aan mooie hoekjes of bijzondere vormen die met verlichting beter tot hun recht komen. Of maak bijvoorbeeld van je schutting een echte blikvanger.

Lees verder onder de advertentie

3. Bepaal per element het type licht

Afhankelijk van het element dat je uit wilt lichten, kies je het licht dat daar bij past. in-lite, producent van 12 volt buitenverlichting, maakt het je gemakkelijk en werkt met een indeling van licht in drie ‘maten’: Small, Medium en Large. Deze staan voor lichtintensiteit en bereik. Met klein ofwel Small licht kan bijvoorbeeld een terras of border gemarkeerd worden terwijl groot ofwel Large licht bruikbaar is voor het uitlichten van een grote boom of gevel.

beeld vtwonen Beeld
  • Small: Lage intensiteit; bereik tot 1,5 meter; oprit, terras, vijverrand traptrede
  • Medium: Middelhoge intensiteit; bereik 1,5 tot 3 meter; beelden, struiken, kleine bomen, schuttingen
  • Large: Hoge intensiteit; bereik meer dan 3 meter; gevels, grote beelden, struiken, bomen
Lees verder onder de advertentie

4. Bepaal per element de lichtrichting

Elke tuinlamp is anders en geeft een ander soort verlichting. Bij de keuze voor een armatuur speelt de richting van het licht een belangrijke rol. Geïntegreerde verlichting schijnt vanuit de grond terwijl bovengrondse armaturen rondom verlichten. Wandverlichting kan zowel rondom als naar beneden schijnen en het licht van spots komt van onderaf.

Stem de lichtrichting af op het te verlichten element en varieer hierin. Spelen er kinderen of huisdieren in je tuin? Zorg er dan voor dat de verlichting niet in de weg staat. Gebruik op die plekken dan liever geen paaltjes, maar verwerk bijvoorbeeld armaturen in de bestrating. In het artikel soorten tuinverlichting zijn de verschillende soorten armaturen uitgebreid beschreven.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

5. Kies de armaturen

Pas als het lichtplan helemaal klaar is, kun je de juiste armaturen kiezen. Veel mensen kijken eerst naar het uiterlijk, maar het soort licht is minstens zo belangrijk. Let dus vooral op het type lichtbron (bijvoorbeeld led tuinverlichting of halogeen) en de lichtkleur (warm of juist koel). Ook het systeem is van belang. Verlichting op basis van laagspanning (12 volt), is veilig voor kinderen en huisdieren en kun je zelf aanleggen. Verlichting op basis van 220 volt (netspanning) moet je door een monteur laten installeren en de kabels dienen 60 cm onder de grond verwerkt te worden. In het artikel tuinverlichting aanleggen lees je hier meer over.

beeld vtwonen Beeld

Lichtplan tips

  • Zorg voor een lichtplan dat voldoet aan de criteria voor lichtbalans.
  • Een duurzaam en energiezuinig lichtplan realiseer je het best met led verlichting. Wil je weten wat dat ongeveer kost? Bekijk dan hier een rekenvoorbeeld.
  • Net zoals de rest van je tuin heeft ook verlichting onderhoud nodig. Maak de armaturen minimaal eens per jaar schoon met een schone doek en warm water. Schakel wel altijd eerst de elektriciteit uit!
  • Wil je geïntegreerde verlichting in je bestrating dan kun je de gaten hiervoor het best laten boren bij je sierbestratingsspecialist.
Lees verder onder de advertentie