Lentebloeier van het jaar

beeld vtwonen Beeld

Na een zachte winter komt de lente er alweer aan! In het zonnetje staat dit keer de narcis ‘Topolino’, want deze is verkozen tot de lentebloeier van het jaar 2014.

Lees verder onder de advertentie

De trompetnarcis Narcissus ‘Topolino’ is tot winnaar verkozen door een jury bestaande uit groenjournalisten en groenspecialisten. Deze kleine narcis met z’n trompet is mooi, makkelijk en toetert het bijna van de daken: de lente komt eraan!

Verzorging

Narcis ‘Topolino’ is een heel makkelijk plantje. Zoals alle narcissen is hij oersterk, bloeit lang en is plantenvoeding niet nodig. Het enige wat je hoeft te doen is af en toe water geven. Wanneer je narcissen zijn uitgebloeid in hun potje, kun je ze eruit halen en in de tuin planten op een lichte, zonnige plek.

Mythe van Narcissus

Achter de narcis zit een mooi verhaal: De mythe van Narcissus. Volgens de mythe kijken de trompetjes van narcissen niet door bescheidenheid, maar juist door ijdelheid naar beneden. In de mythe wilde de knappe jongeman Narcissus eeuwig jong en aantrekkelijk blijven en om dat te bereiken, mocht hij niet in een spiegel kijken.

Lees verder onder de advertentie

Narcissus is zo vol van zichzelf dat hij elke liefde van een vrouw afwijst. Alle teleurgestelde vrouwen vragen de wraakgodin Nemesis om in te grijpen. Zij neemt Narcissus mee naar een vijver en verleidt hem om in het water naar zijn spiegelbeeld te kijken. Narcissus buigt zo ver naar voren dat hij in het water plonst en verdrinkt. De gele bloemen die aan de rand van de vijver verschijnen, noemen we vanaf dan narcissen.

Je kunt deze narcis nu bij veel tuincentra vinden. Ze bloeien dan al bijna, dus je kunt er snel van genieten. Wil je volgend jaar van een bloemenzee kunnen genieten, plant dan komende herfst lekker veel bloembollen in je tuin. Lees meer bij bloembollen planten.

Bron: Fotografie iBulb | Info Bloemenbureau Holland

Lees verder onder de advertentie