Japanse kornoelje (Milky Way)

beeld vtwonen Beeld

De Japanse kornoelje Cornus kousa ‘Milky’ Way’ produceert heel veel vruchten die op aardbeien lijken. Deze vruchten zijn eetbaar.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer bloeit de Japanse kornoelje?

Kornoeljes zijn prachtige heesters die ruimte nodig hebben om tot hun recht te komen. Het Latijnse cornus betekent hoorn en verwijst naar de vorm van de takken in de winter. Kornoeljes zijn gedurende het gehele jaar attractief. Meestal witte bloemen in het voorjaar. Mooi groen loof in de zomer. Bessen in de herfst en bij een aantal soorten prachtig gekleurd eenjarig hout dat zichtbaar wordt, nadat de heester zijn bladeren is verloren. De takken zijn overigens erg stevig en duurzaam. Dit was al langer bekend. De in 1991 gevonden mummie in het Ötztal uit de periode 3000 jaar voor Christus had pijlen bij zich, gemaakt van kornoeljetakken. Er zijn meer dan 60 soorten van de kornoelje bekend, waarbij de grootste verschillen zitten in de kleur van de bloemen en de takken. Meer weten over deze verschillende soorten? Neem dan eens een kijkje in de plantenindex.

Wat voor bloemen krijgt de Japanse kornoelje?

De Japanse kornoelje is een buitenbeentje in het assortiment van kornoeljes. De naam is niet echt ingeburgerd in ons land, maar we zien hem hier ook zelden. Hij is vrij teer is en gevoelig voor de juiste omstandigheden. Als hij goed aanslaat is het echter een prachtige struik. Hij bloeit uitbundig met witte bloemen. De eigenlijke bloem is een wit knopje met er omheen vier grote witte schutbladeren. Als de bloem is uitgebloeid blijven de schutbladeren staan, waardoor het lijkt dat hij heel lang bloeit. In de herfst verschijnen heel aparte vruchten die lijken op lychees. Het vruchtvlees smaakt exotisch en zoet, maar is wel wat melig. Het wordt niet aangeraden veel vruchten te eten. In elk geval niet de schil. Als de vruchten aan de struik hangen, begint het blad te verkleuren naar purperrood. Als dit afvalt, ziet men dat de stammen van deze kornoelje niet bijzonder van kleur zijn.

Wat voor standplaats is geschikt voor Cornus kousa ‘Milky’ Way’?

Zelf een Cornus kousa ‘Milky’ Way’ in een nieuwe tuin planten? Dan kan je ervoor kiezen om eerst een beplantingsplan te maken. Zorg er dan voor dat een alleenstaande Cornus kousa ‘Milky’ Way’ een mooie en ruime plaats in de tuin krijgt, waar hij zich goed kan ontwikkelen. De Japanse kornoelje is gevoelig is voor de juiste omstandigheden. Hij heeft een tegen wind beschutte plek nodig in de zon tot halfschaduw. Daarnaast heeft hij behoefte aan voedsel. Geef hem daarom elk voorjaar een flinke laag humusrijke compost.

Lees verder onder de advertentie

Is het nodig om de ‘Milky Way’ te snoeien?

Deze kornoelje hoeft niet te worden gesnoeid, want hij heeft een schitterende natuurlijke vorm. Echter, je kunt wel het dode hout wegknippen of takken snoeien als de goede vorm verloren dreigt te gaan. Als je dit in de winter doet, ziet je het beste waar je moet knippen.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Cornus 'Milky Way'

Cult

'Milky Way'

Familie

Japanse kornoelje

Latijnse familie

kousa

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoeien is niet nodig. Eventueel in de winter dood hout wegknippen.

Bemesting

In het voorjaar humusrijke compost geven.

Winterhard

goed

Bodem

voedselrijke tuingrond

Vochtigheid

matig tot vochtig

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

halfschaduw

Hoogte

Minimaal

600

Maximaal

600

Beschrijving

6 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni