Plantenpraat met Nelson De Coninck van @nelplant

Dat we bij vtwonen gek zijn op groen in je interieur hoeven we je niet meer te vertellen. Maar wat zijn nu de plantentrends van dit moment en wat is de ultieme tip om je planten in leven te houden? Wij stelden onze meest prangende vragen over planten en hun onderhoud aan Nelson De Coninck (21), eigenaar van het Belgische Instagram-account @nelplant.

Dit is Nelson

“Een huis zonder planten voelt kaal en totaal niet gezellig aan voor mij. Ik heb er wel 100 in huis.” Nelson De Coninck (21) studeert en woont in het hart van Gent. In 2017 startte hij het Instagram-account @nelplant, waar hij foto’s deelt van zijn interieur vol planten. Met zijn 54.000 volgers heeft hij op korte tijd heel wat groene harten veroverd. Speciaal voor vtwonen vertelt hij ons meer over zijn voorliefde voor groen en geeft hij enkele tips voor het onderhoud ervan.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nelson ? (@nelplant) op

Vanwaar kreeg je jouw voorliefde voor planten mee?

“Na de scheiding van mijn ouders en de verdeling van hun spullen vond ik het thuis wat te kaal. Ik kleedde het huis toen aan met een paar planten die ik op m’n kamer had staan. Later kocht ik dan ook nieuwe planten, waardoor mijn voorliefde voor groen beetje bij beetje gegroeid is. Na een tijdje merkte ik dat de verzorging ervan aardig lukte en ben ik me gaan verdiepen in het stekken. Van het ene kwam het andere en voila, vandaag zit ik hier in een interieur vol planten!”

Natuurlijk is niet iedereen gezegend met groene vingers. Als je onze lezers drie tips voor hun plantenverzorging zou mogen geven, wat zouden die dan zijn?

“Mijn drie tips in een notendop? Voldoende licht, niet te veel water en bemisten. Laat ze me even uitleggen. Een plant heeft voldoende licht nodig, maar als je ze een hele dag in fel zonlicht laat staan, zullen ze kapot gaan. Klinkt vanzelfsprekend, maar veel mensen maken er nog fouten aan. Geef ze ook niet te veel water. Anders rotten de wortels en zal je je plant niet meer kunnen redden. Ikzelf doe één keer per week mijn vaste ronde. Enkel in de zomer geef ik soms wat extra water aan de planten die het nodig hebben. Tot slot moet je je planten af en toe bemisten met een plantenspuit. Ze zijn eigenlijk een vochtige omgeving gewoon, maar in huis kan het al snel droog worden door de verwarming. Met wat bemisting blijven ze toch gezond en stralend.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nelson ? (@nelplant) op

Welke plant is momenteel favoriet en moeten we nu in huis halen?

“Ik doe niet echt mee met vlugge trends en snap ook niet waarom bepaalde planten plots heel hip worden. Een favoriete plant heb ik dus niet, maar ik zou het wel heel jammer vinden als mijn rubberplanten of mijn Monstera Deliciosa dood zouden gaan. Die laatste is trouwens heel mooi en niet moeilijk te verzorgen, dus een echte aanrader voor iedereen die niet zo handig is met planten!”

Een originele plantenstyling, het is niet iedereen gegeven. Hoe zou jij dat aanpakken?

“Er is niets saaier dan planten die allemaal op de grond staan, vind ik persoonlijk. Haal ze weg van de grond door rekjes aan de muur of schaf je wat hangplanten aan. Het ziet er heel indrukwekkend uit en creërt een leuke sfeer in huis. Mooie bloempotten verzamelen, is ook enorm belangrijk – vooral de matching van plant en pot dan. Sommige potten zien er heel saai uit bij de ene plant, maar zijn dan weer heel leuk bij de andere. Oh ja, rieten manden niet vergeten! Ze zijn tegenwoordig echt in en geven je interieur meteen een exotische vibe.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nelson ? (@nelplant) op

Huisdieren, ze vrolijken de boel op als geen ander! Maar eet je kat Mira (@miralecat) dan niet van je planten?

“Toen ik Mira adopteerde, heb ik me meteen geïnformeerd over haar gedrag. Bleek dat ze bij vorige gezinnen weinig interesse toonde in planten, dus dat was mooi meegenomen. Van geluk gesproken trouwens, want heel wat planten zijn giftig voor katten.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nelson ? (@nelplant) op

En tot slot, op je Instagram-pagina zagen we jouw ‘avocado gang’. Wat is de bedoeling daarvan?

“(lacht) Ik heb er geen specifieke bedoeling mee. De pit van een avocado zit voor velen gewoon in de weg, maar ik vond het jammer om ze altijd weg te gooien. Daarom besloot ik er een plantje van te maken. Bovendien ziet het er ook nog eens goed uit op foto, dus dat is mooi meegenomen voor mijn feed!”

Bron: @nelplant

nog meer: tuinieren