Tuingereedschap onderhouden

Als je het juiste tuingereedschap hebt aangeschaft, moet je dit natuurlijk ook goed onderhouden. Zo heb je er het langste plezier van. Daarnaast is het belangrijk om met goed onderhouden gereedschap te werken, zodat je je planten niet beschadigt. Hieronder hebben wij een lijstje met onderhoudstips voor je verzameld.

Veilig opbergen

Berg je gereedschap altijd op een veilige plek op. Stop het in een hoes of hang het op, zodat het niet beschadigt. Gereedschap dat los rondslingert wordt namelijk erg snel bot. Zorg ook dat je gereedschap goed droog is voor je het opbergt en bewaar het op een droge plek. Snoeigereedschap kan je voor de winter inspuiten met een siliconenspray voor extra bescherming.

Schoonmaken

Het is belangrijk om gereedschap schoon te houden. Spoel het daarom altijd na gebruik goed af. Haal er vervolgens een doek over of een (staal)borstel langs. Met een harde borstel is grond goed te verwijderen van spade, bats, vork en plantschopje. Wrijf na met een doek die voorzien is van een beetje olie. Smeer metalen delen regelmatig in met wat huishoudolie en vet houten stelen en grepen twee keer per jaar in met lijnzaadolie. Verschijnen er na een tijdje toch roestplekken? Verwijder die dan met een schuurpapiertje.

Vooral snoeigereedschap moet je goed schoonmaken. Door het schoon te maken, voorkom je dat je eventuele bacteriën van de ene naar de andere plant overdraagt. Maak daarom na elke snoeibeurt de bladen schoon door hars en sappen te verwijderen. Dat gaat meestal goed met een beetje afwasmiddel. De bladen van een heggenschaar kan je schoonmaken door ze met een beetje wasbenzine af te nemen.

Slijpen

Snoei- en takkenscharen moeten altijd scherp zijn en dus geslepen worden. Ook een schep en een schoffel kan je het best slijpen, want dat werkt toch een stuk makkelijker. Slijp je gereedschap altijd aan het eind of het begin van het tuinseizoen.

Je kunt het gereedschap vijlen met een slijpsteen of een bijlvijl. Als je nog geen ervaring hebt met slijpen kan je bij De Wiltfang een workshop ‘gereedschapsonderhoud’ volgen. Kijk bij De Wiltfang voor de data. Natuurlijk kun je het slijpen ook door een vakman laten doen.

Smeren

Geef alle bewegende delen van je gereedschap geregeld een druppeltje olie. Zo blijft het soepel werken.

Bron: Workshop gereedschap onderhoud van De Wiltfang, inschrijven via www.dewiltfang.nl.

nog meer: tuinieren