Je kunt heel veel soorten groenten en fruit zelf kweken in je moestuin of kas. Wil je eens wat anders? Er zijn hele gekke soorten te vinden.
Afrikaanse komkommer
De Kiwano Hoornkomkommer of Hoornmeloen heeft een friszoete smaak en moet smaken als een combinatie van citroen en banaan. Je kunt ze vanaf midden maart zaaien in potjes bij 22-25º C en na circa 4 weken uitplanten in een hobbykasje.
Meloenpeer
De Pepino of Meloenpeer heeft een zachte smaak en wordt, behalve als fruit, ook in sla gebruikt of meegekookt in een ragout. Ook deze kun je in maart binnenshuis zaaien bij 20-22º C in een zaaibakje. Na het verspenen kun je ze uitplanten in een hobbykasje of binnen in grote potten.
Balsampeer
Om de Sopropo of balsampeer / bittere komkommer te kunnen eten moet je de sopropo uithollen, goed wassen en vullen met vlees of vis. Zaaien kan vanaf april tot juni in potjes bij 22-25º C en dan na 4 weken uitplanten in een hobbykas.
Witte aubergine
Uit Thailand en Zuid-Vietnam komt deze witte aubergine (in het Engels heet aubergine ook eggplant/eierplant). Zaai vanaf februari 2 zaden per pot 1 cm diep in goede zaaigrond en bedek de zaden met een laag grond. Laat de potten op ongeveer 21-25 °C staan. Houd de zaden goed vochtig. Zet de zaailingen, zodra zij 7½ tot 10 cm hoog zijn, in grotere potten.
Gele bieten
Er zijn maar enkele bieten-rassen bekend met geel vruchtvlees. Zaaien kan vanaf half april tot half juli in de volle- grond in regels.
Deze exotische zaden van Buzzy Seeds Xotica serie zijn onder andere te koop bij Huis en tuin en De Zaden.
Bron: Fotografie Wikimedia