Een schutting van schanskorven staat als een huis

Schutting van schanskorven Beeld Pixabay
Beeld Pixabay

Schanskorven - ook wel steenkorven genoemd - zien er niet alleen mooi uit, ze zijn ook erg stevig en nagenoeg onderhoudsvrij. In een lage versie zijn ze perfect als decoratie of zitplek, wat hoger vormen schanskorven een oersterke, duurzame schutting voor meer privacy in de tuin. Duur? Valt mee, al helemaal als je de schutting zelf maakt.

Lees verder onder de advertentie

Wat is een schanskorf?

Een schanskorf wordt ook wel een steenkorf of gabion genoemd en is niets anders dan een metalen korf gevuld met stenen. Het rasterwerk heeft een roestwerende polyester coating en blijft daardoor mooi in weer en wind. De levensduur wordt geschat op wel vijftig jaar. Dat red je met een houten schutting of een ander materiaal bij lange na niet.

Alle voordelen op een rij:

 • stevig
 • onderhoudsvrij
 • duurzaam
 • blijft tientallen jaren mooi

De prijzen van schanskorven

Er zit best wat verschil tussen de prijzen van aanbieders en dat heeft vooral te maken met de dikte en kwaliteit van het ijzer, de diepte van de korf, de grootte van de mazen (de openingen van de gaaspanelen) en of het ijzer een coating heeft gekregen. Verder zijn schanskorven bij uitbesteding vaak maatwerk en daar hangt ook een prijskaartje aan.

Lees verder onder de advertentie

Om een beetje een idee te krijgen: voor een schutting van schanskorven van 2 meter hoog, 5 meter breed en 30 centimeter diep betaal je rond de 185 euro per meter, inclusief de vulling.

Vulling van de schanskorf

De schanskorf wordt meestal gevuld met losse keien, breuksteen, lavasteen, graniet of kalksteen. Je kunt ook een combinatie van verschillende stenen nemen, om zo meer variatie in kleur, soort en formaat te krijgen. Patronen zijn ook mogelijk, maar dat is behoorlijk arbeidsintensief en dan lopen de kosten aardig op.

Heb je liever een vulling van zachter materiaal, dan is boomschors of kokosschil ook mogelijk. Je kunt hiermee beginnen om de prijs wat te drukken en de korven later vullen met stenen.

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud van de schanskorf

We zeiden het al: een steenkorf heeft nauwelijks onderhoud nodig. Mosvorming is eigenlijk het enige ‘gevaar’ dat op de loer ligt, maar dit krijg je met een hogedrukreiniger zo weer weg.

Dit heb je nodig voor een schutting van schanskorven

Wanneer je een beetje handig bent, kun je zelf een schutting van schanskorven maken. Check wel altijd van tevoren hoe het zit met de regelgeving rondom schuttingen en overleg met de buren, wie weet willen ze de kosten delen.

Voor een schutting van twee meter hoog heb je het volgende nodig:

Lees verder onder de advertentie
 • gegalvaniseerde bouwstaalmat of draadpaneel (bijvoorbeeld 200 cm hoog, doorsnede draad 8 mm, maas 10x10 cm) of een kant-en-klare schanskorf
 • gegalvaniseerde steunen en ringen
 • brokken natuursteen of breuksteen, je kunt ook (oude) bakstenen, glasbrokken, kokosschil, boomschors of lege flessen gebruiken.
 • houten palen (ongeveer 10x10 cm) of metalen palen van 300 cm meter lang
 • grondboor
 • betonschaar en handtang
 • tuindecoratie of planten voor de finishing touch

Aan de slag

Hoe je een schanskorf maakt kun je bekijken in de video schanskorf maken. Met onderstaand stappenplan plaats je vervolgens de schutting.

 1. Maak met een grondboor gaten van ongeveer één meter diep voor de palen, een meter uit elkaar. Plaats de palen in de gaten. Geef de schanskorf een fundering van scherp zand, puin, tegels of beton.
 2. De afmetingen van de wand zijn ongeveer 200 centimeter hoog en 60 centimeter dik. Boor gaten in de palen en steek vier steunen door elke paal. De steun moet iets langer zijn dan de breedte van de korf.
 3. Plaats het gaas op de juiste afstand van de palen, knip het zo nodig op maat (na het knippen beschermen met zinkspray). Buig de steunen met een tang stevig om het gaas. Bevestig de gaasmatten aan elkaar met ringen. Plaats ook aan de open zijde(n) van de wand een passend stuk gaas.
 4. Nu kunnen de stenen in de korf. Kies stukken die groter zijn dan de mazen van het gaas. Ook weer niet te groot, want dat geeft te veel kieren.
 5. Dek de korf aan de bovenzijde af met een passend stuk gaas en bevestig het met ringen.
Lees verder onder de advertentie