Clematis snoeien

Als je de clematis gaat snoeien is het belangrijk dat je weet welke soort je hebt. Je snoeit ze namelijk niet allemaal op dezelfde wijze.

Clematis snoeien

Er zijn meerdere soorten clematissen die allemaal op een andere wijze en op een ander tijdstip gesnoeid moeten worden.

Kijk eens in de plantenindex om te vinden welke soort clematis je hebt.

Bloeiers op nieuwe twijgen

De meest voorkomende soorten zijn de grootbloemige clematissen, deze kunnen de hele zomer bloeien. Grootbloemige clematissen die bloeien op hout dat dat jaar is gevormd, snoei je na de winter. Zo rond februari/half maart is het beste. In april zou je ze ook nog kunnen snoeien. Knip de clematis met een scherpe snoeischaar af op zo’n 20-25 centimeter boven de grond. Hij loopt dan heel snel weer uit en daar bloeit hij hetzelfde jaar nog op.

Bloeiers op oude twijgen

Grootbloemige clematissen die bloeien in mei/juni (zoals Clematis ‘Red Star’) en kleinbloemige clematissen, bloeien op twijgen die in het vorige jaar zijn gemaakt. Knip deze na de bloei een klein stukje, dan gaat hij het jaar erop weer bloeien.

Wintergroene clematis

Wintergroene clematissen (zoals de bladhoudende Campanella en Armandii-soorten) bloeien vroeg in het voorjaar. Hiervoor geldt hetzelfde als bij bloeiers op oude twijgen: knip ze na de bloei een stukje terug.

Voor meer informatie: ARS Tools

nog meer: tuinieren