tuinierenPlant

Buxus (Compacta)

 
beeld vtwonen Shutterstock / BestPhotoStudio
Shutterstock / BestPhotoStudio
 
Leestijd 2 minuten

Buxus is een van de oudste haagplanten waarvan het eerste gebruik teruggaat tot in de Romeinse tijd.

Wat voor een bladeren heeft de buxus microphylla?

De kleinbladige Buxus microphylla is een buxusssoort die laag blijft en heeft, zoals de naam al aangeeft, kleine, fijne blaadjes. In de winter verkleuren deze vaak bruin, wat de sierwaarde niet ten goede komt.

Hoe hoog wordt de Buxus microphylla?

Zijn herkomstgebied ligt rond de Middellandse Zee waar hij een hoogte tot wel zes meter kan bereiken. Echter, in ons land blijft deze struik een stuk lager en groeit hij tot maximaal drie meter. Deze hoogte van de Buxus microphylla wordt slechts langzaam bereikt, maar deze heester kan ook honderden jaren oud worden. Buxus microphylla 'Compacta' blijft bijzonder klein tot een hoogte en breedte van 30 centimeter.

Lees verder onder de advertentie

Figuren knippen in een buxus

De buxus is wintergroen en wordt vooral gebruikt voor het maken van lage heggen en voor het vormen van figuren. Buxus krijgt wel bloempjes maar deze zijn erg onopvallend. Buxus sempervirens is de meest populaire soort. Dat komt door de frisgroene kleur en het fijnvertakte dichte uiterlijk. De eironde blaadjes zijn aan de bovenzijde glanzend donkergroen en leerachtig. Buxus sempervirens is de beste soort voor het knippen van figuren omdat hij meer groeikracht bezit dan de andere soorten.

Wanneer moet ik de Buxus microphylla snoeien?

Buxus microphylla snoei je voor 21 juni en in september. Indien nodig kan gedurende het gehele groeiseizoen de vorm worden bijgeknipt. Er zijn speciale buxusscharen in de handel, maar met een gewone heggenschaar lukt het ook. Snoei nooit bij zonnig weer. Dit zorgt voor verbranding van nieuwe blaadjes, waar buxus maar langzaam van herstelt.

Hoe moet ik de Buxus microphylla bemesten?

Geef de Buxus microphylla veel kalk. Matige groei en bleke bladranden zijn meestal het gevolg van een gebrek hieraan. Tevens dient goed bemest te worden. Dit kan met speciale buxusmest, maar organische mestkorrels voldoen ook. Wanneer de kleur van de bladeren verbleekt kan kunstmest met extra magnesium weer snel de mooie groene kleur teruggeven.

Lees verder onder de advertentie

Hoe voorkom ik ziekten bij de buxus?

Voorkomende buxus ziekten zijn buxusbladvlo, spintmijt en dopluis. De vlo zuigt sap uit de bladpunten. Hierdoor ontstaan omgekrulde bladeren, wat de groei van de Buxus microphylla remt. Bestrijden met pyrethrum (milieuvriendelijk) of imidacloprid (synthetisch). Dat geldt tevens voor dopluizen. De spintmijt en hun larven bevinden zich aan de onderzijde van het blad en veroorzaken bleke vlekken. Je kunt ze bestrijden met een middel gebaseerd op tebufenpyrad.

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Buxus 'Compacta'

Cult

'Compacta'

Familie

buxus

Latijnse familie

microphylla

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Vormsnoei in juni en september bij niet zonnig weer.

Bemesting

Bemest en voeg kalk toe.

Winterhard

goed

Bodem

mooist op humusrijke zandgrond,

Vochtigheid

matig vochtig

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

volle zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

30

Maximaal

30

Beschrijving

0,3 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Groen

Kleurbeschrijving

geelgroen

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

April