Composthoop maken

Er zijn verschillende systemen voor composteren mogelijk, je kunt een open composthoop maken of een composthoop in een bak, kuil of vat. De beste manier hangt af van de ruimte die je ter beschikking hebt.

Composthoop maken
In de winter “werkt” de composthoop niet meer, het proces komt pas weer op gang als de temperatuur wat hoger wordt. Je kunt dan een geïsoleerd compostvat gebruiken als je het hele jaar door wilt composteren. Hoe, wat en waarom je kunt composteren lees je bij zelf composteren.

Open composthoop maken

Voor de gemiddelde tuin voldoet een gewone, open composthoop. Wil je een open composthoop maken dan heb je slechts enkele vierkante meters ruimte nodig. Hij moet minimaal anderhalve meter hoog, breed en lang zijn. Later zal de hoop door het composteringsproces nog inzakken. Hij kan los op de grond gelegd worden of op een bak van hout, gaas, takken of wilgentenen. Zorg dat er altijd contact is met de bodem, zodat insecten, wormen en bacteriën bij de composthoop kunnen komen. Een compostbak maken kun je zelf in vijf stappen.

Compostkuil

Om een grote tuin (groter dan 500 vierkante meter) volledig te bedienen, zou je meerdere composthopen kunnen aanleggen, maar gemakkelijker nog is om één compostkuil te graven. Compostpieren, pissebedden en micro-organismen kunnen sneller hun weg vinden naar de composteerbare materialen. Nadeel van de kuil is dat het proces ook langer duurt. Ook is de kans op uitdroging in de zomer veel groter, maar dit kun je tegengaan door de hoop regelmatig te sproeien of het geheel af te dekken met waterdoorlatend zeil. Om de kuil te graven kun je een aanhanger huren om de grond mee af te voeren.

Compostvat

Een halfopen compostvat is geschikt voor een tuin met weinig ruimte, daar is een composthoop maken vaak lastig. Ze zijn verkrijgbaar in hout of kunststof en zijn bij de meeste tuincentra te koop. Kies je voor een gesloten compostvat, dan heb je in principe niet eens tuin nodig: het kan zelf op het balkon of in de keuken. Doordat de temperatuur vaak oploopt tot 50 tot 60 graden Celsius, wordt keuken- en tuinafval in tien tot twaalf weken gecomposteerd. Een roterende composter behaald hogere temperaturen en kan daardoor ook veel materiaal composteren die je anders niet op de composthoop kunt gooien. Er zijn verschillende soorten en maten verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij Eco-Cycle.

Wormenbak

Een wormenbak is ook ideaal voor een kleine tuin of balkon. De wormen in de bak eten al het voedsel op dat je in de bak gooit. De wormen laten vermicompost (wormenpoep) achter, dat je kunt gebruiken om mee te bemesten. Meer over wormenbakken kun je lezen op wormenbak.nl.

Compostmaterialen kopen

Je kunt veel verschillende materialen vinden bij tuincentra zoals Boerenbond en Welkoop. Daarnaast kun je voor compostmaterialen kijken bij onderstaande webshops.

Lees hier meer over hoe je zelf kunt composteren.

nog meer: tuinieren