Zo krijgen de kamerplanten thuis voldoende water als je op vakantie bent

vtwonen pot & plant collectie 03-2023 Beeld vtwonen pot & plant collectie 03-2023 | styling Marianne Luning | fotografie Alexander van Berge
Beeld vtwonen pot & plant collectie 03-2023 | styling Marianne Luning | fotografie Alexander van Berge

Heerlijk, de vakantietijd is aangebroken! Ben jij van plan om er een paar dagen, een week of misschien wel langer tussenuit te gaan? Dan wil je natuurlijk onbezorgd op vakantie. Dat kan lastig zijn als je huis vol staat met kamerplanten, want overleven die de vakantie wel zonder je lieftallige verzorging? Planten water geven als je op vakantie bent doe je zo!

Lees verder onder de advertentie

Overleven kamerplanten je vakantie?

Ga je een week of korter weg? Dan hoef je je waarschijnlijk niet al te veel zorgen te maken. Geef voor vertrek de planten een flinke scheut water, of laat ze zichzelf volzuigen met water door ze in een grote bak met water te plaatsen. Dan pakken de planten zelf de hoeveelheid die ze nodig hebben en kun jij onbezorgd op vakantie. Een week zonder water zullen de meeste kamerplanten overleven. Daarnaast geldt: liever te weinig dan te veel water, anders leggen ze in no time het loodje.

LEES OOK
Hoe vaak geef je planten nou eigenlijk water?

Hulptroepen inschakelen

Een makkelijke manier om er zeker van te zijn dat de planten voldoende water hebben tijdens de vakantie, is natuurlijk door hulp van vrienden of familie in te schakelen. Zij kunnen de planten voor je verzorgen en daarbij op het huis passen. Je kunt vrienden of familie eventueel ook in het huis laten slapen. Op die manier is er altijd een oogje in het zeil. Niet alleen voor de planten, maar ook andere perikelen. Wel zo veilig.

Lees verder onder de advertentie
Planten met pot in de kast, v.l.n.r.: Vriesea Red chestnut in Sanded Pink pot, Alocasia Stingray in Faded Rust pot, Strelitzia Nicolai in Camel Brown pot, Begonia Maculata in Stone Grey pot vtwonen. Fotolijst, servies, kaarsenkandelaar, tafelkleed vtwonen. Houten cirkel privébezit.  Beeld vtwonen 03-2020 | Productie & styling Tanja Saarberg | fotografie Sven Benjamins
Beeld vtwonen 03-2020 | Productie & styling Tanja Saarberg | fotografie Sven Benjamins

LEES OOK
Dit vertellen bladeren over de gezondheid van je kamerplant

Zelf watersysteem maken

Hulp staat niet altijd te dringen of is simpelweg niet voor iedereen te vinden. Je kunt de planten dan ook op afstand van water voorzien op afstand. Dit doe je door een eigen watersysteem te maken. Dit kan op verschillende manieren:

Lees verder onder de advertentie
  • Allereerst zou je een grote pan met water kunnen plaatsen met hierin touwtjes. Deze touwtjes stop je weer in de potgrond van je kamerplanten. Op die manier fungeren de touwtjes als een soort rietje voor de planten en zullen ze zelf water opzuigen.
  • Ook plastic flessen kun je goed inzetten. Prik in de onderkant van een plastic fles een aantal gaatjes en vul deze met water. Plaats de fles in de potgrond bij de kamerplant. Nu zal het werken als een druppelsysteem en de plant langzaam voorzien van water.
  • Voor een wijnfles geldt ongeveer dezelfde methode. Alleen prik je hierbij een gat of een spijker in de kurk. Druk deze goed en stevig terug in de met water gevulde wijnfles. Druk deze met de kurk naar beneden in de grond en voilá: je eigen watersysteem.

LEES OOK
Lege wijnfles: creatief gered van de glasbak

Waterbollen aanschaffen

Wil je sowieso niet al te vaak omkijken naar de verzorging van kamerplanten? Dan zijn kant-en-klare druppelsystemen misschien wel wat voor jou. De zogenoemde waterbollen kunnen de kamerplanten tot wel twee weken van water voorzien. Ideaal! En niet alleen om je planten water te geven als je op vakantie bent. Tegenwoordig zijn waterbollen ook verkrijgbaar in leuke vormen, zoals dit watersysteem in de vorm van een glazen vogel. Maar let op: op deze manier water geven werkt niet bij iedere plant. Leer dus vooral wat je plant nodig heeft en kijk of de waterbol daarbij voldoende kan helpen.

Lees verder onder de advertentie

Shop voor de planten

Bron: vtwonen planten Albert Heijn 2019