Welke BBQ kies je?
Met zo veel verschillende soorten barbecues op de markt, kan het moeilijk zijn om de juiste keuze te maken. De een zoekt een robuuste barbecue om voor een grote groep vrienden te grillen, de ander heeft genoeg aan een kleine barbecue voor op het balkon. Sommigen houden ervan hun vlees urenlang te laten sudderen, anderen grillen het liefst lekker vlug.
Om rekening mee te houden…
Een barbecue moet dus voldoen aan je persoonlijke voorkeuren en behoeften. Een paar tips om rekening mee te houden bij de aanschaf:
-
Waar wil je barbecueën? Altijd op dezelfde plek in de tuin of bijvoorbeeld ook in het park? Houtskoolbarbecues zijn verplaatsbaar, maar elektrische exemplaren niet.
-
Met wie wil je barbecueën? Let op de diameter van het barbecuerooster. Wil je met veel mensen tegelijk barbecueën? Bij 3 tot 5 personen is een rooster vanaf 40 centimeter aan te raden.
-
Op tafel of op de grond? Wil je gezellig met z'n allen rondom de barbecue kunnen staan? Let dan op de hoogte van het onderstel, anders moet je constant bukken. Of schaf een tafelmodel aan en verplaats de BBQ-party naar de picknicktafel.
-
Wat zijn de regels? Woon je in een huurappartement met een balkon, dan is het slim om bij de huurbaas of het huishoudelijke reglement te checken of barbecueën wel is toegestaan. In sommige gebouwen geldt namelijk een verbod. Wil je de buren zo min mogelijk tot last zijn? De barbecue die de minste rook produceert is een elektrische variant.
-
Wat is je budget? Kogelbarbecues op houtskool zijn het goedkoopst. Keramische barbecues het duurst.
-
Hekel aan schoonmaken? Dan kun je misschien beter voor een gasbarbecue of elektrische barbecue gaan. Met deze hack is het schoonmaken van het barbecuerooster gelukkig zo gepiept.
Soorten barbecues en de voor- en nadelen
Er zijn verschillende soorten barbecues om uit te kiezen, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Over het algemeen kun je ze onderverdelen in drie groepen:
-
Houtskoolbarbecue: de klassieke houtskoolbarbecue zorgt voor een authentieke grillsmaak. Deze barbecues zijn overal mee naartoe te nemen en je hebt geen aansluiting nodig, alleen een beetje houtskool, aanmaakblokjes en natuurlijk vuur. Het regelen van de temperatuur vereist alleen wat oefening. Ook de rook die hij produceert wordt soms als nadeel ervaren.
-
Gasbarbecue: gasbarbecues zijn snel te gebruiken; je hoeft alleen een gasfles aan te sluiten. De temperatuur is makkelijk te regelen en hij ontwikkelt amper rook. Ideaal voor in de buitenkeuken of voor mensen die regelmatig barbecueën. Het nadeel is natuurlijk dat je regelmatig de gasfles moet vullen. Ook is een gasbarbecue meestal duurder dan een houtskoolbarbecue.
-
Elektrische barbecue: elektrische barbecues zijn vooral ideaal op een balkon. Je grilt namelijk niet met een open vlam, wat een stuk veiliger is. Ook is er minder rookvorming. Het nadeel is dat er altijd een stopcontact in de buurt moet zijn. Ook zijn elektrische barbecues nogal compact, waardoor je beperkt bent in de ruimte en de gerechten die je kunt bereiden.
Kogel of kamado
De authentieke BBQ-ervaring heb je natuurlijk met houtskool. Houtskoolbarbecues komen over het algemeen in twee soorten: de kogelbarbecue en de kamadobarbecue. De kogelbarbecue is misschien wel de meest populaire en herken je aan de ronde deksel waarmee je een oveneffect kunt creëren. Het grootste voordeel is de prijs: een kogelbarbecue op houtskool in een gemiddeld formaat kost bij een A-merk zo'n € 150 en bij een B-merk zo'n € 50.
Een kamado, ook wel keramische barbecue genoemd, herken je aan de keramische behuizing en deksel. Het is dé droom van menig BBQ-liefhebber. Het dikke schild zorgt ervoor dat de warmte en het vocht in de barbecue blijft, waardoor je culinaire gerechten (op zeer hoge temperaturen) en het meest sappige vlees kunt bereiden. Dat merk je ook aan de prijs: een compacte kamadobarbecue vind je ongeveer vanaf € 200. Een groot formaat Big Green Egg met werkbladen en onderstel kost ongeveer € 2000.
Extra functies en accessoires
Ten slotte kun je bij een barbecue allerlei extra functies en accessoires krijgen. Het is maar net waar je zelf behoefte aan hebt. In de meeste gevallen zijn wieltjes eronder een must. Een zware barbecue wil je namelijk liever niet tillen. Ook een dekselthermometer is handig, zodat je de temperatuur in de gaten kunt houden. Met ventilatiegaten kun je de temperatuur regelen door meer of minder zuurstof toe te laten.
LEES OOK
Tips voor een BBQ-tafel
Barbecue gevonden? Dan is het tijd om je BBQ-feestje compleet te maken met deze items. Met een mooi (buiten)servies, draadloze vleesthermometer en keukenschort om je zomerkleding te beschermen ben je klaar om je te promoveren tot grillmaster.