Voor elke interieurstijl een trap

In ‘Een frisse start met vtwonen’ steken stylisten Ozanne en Guillemine regelmatig een trap in een nieuw jasje om ‘m een look aan te meten die in het verlengde ligt van het interieur. Met een traprenovatie is dat zo gebeurd, maar je moet wel weten wélk jasje past bij jouw interieurstijl. Wij helpen je op weg om een complete stijlbreuk in de traphal te vermijden! (In samenwerking met Upstairs)

Trap – Decor Leather (Upstairs). Tapijt (Broste Copenhagen). Kast (privébezit).

Is jouw trap aan een nieuw jasje toe?

Heeft je trap een onnoemelijk aantal jaren op de teller staan, heeft hij het hard te verduren gekregen tijdens recente renovatiewerken, of is hij simpelweg het lelijke eendje in jouw interieur? Dan is een opfrissing geen overbodige luxe. In ‘Een frisse start met vtwonen’ verkiezen de stylisten een traprenovatie boven een volledige trapvervanging, want daarmee bespaar je kostbare tijd en kostelijk breekwerk. En het mooiste van al: je kunt er alle stijlen mee uit!

Trap – Decor Leather (Upstairs).

Nick & Stig: stoer en gewaagd

Geen roze in het interieur van Nick en Stig. Het koppel wilde een mannelijk interieur dat landelijk en moderne stijlelementen vlekkeloos combineert. Volgens de stylisten kon het koppel wel een stoere donkerbruine, geleefde lederlook gebruiken om de juiste toon te zetten in de inkomhal. Een lederen decor is allesbehalve alledaags, en dat maakt het net heel trendy en modern voor Stig. Toch sluit het tijdloze materiaal ook erg mooi aan bij hout en de landelijke stijl van de nieuwbouw, en daar is Nick dan weer zeer tevreden om. Het beste van twee werelden. En de ledverlichting, die zet dat in de verf.

Trap – cloudy Cement met ledverlichting in treden (Upstairs). Hanglamp (BePureHome).

Kim & kids: zacht en licht

De verouderde tapis-plain op Kims trap was een doorn in het oog van de stylisten, zélfs in haar donkere gang. Ozanne & Guillemine wilden in deze ruimte het licht naar binnen halen. En Kim, die hield enorm van de soft contourstijl. Cloudy Cement, een lichtgrijs gewolkt decor in betonlook, is hier ideaal voor. Een trap in een lichte kleur, volledig doorgetrokken op de treden en stootborden, licht een hal mooi op. Ledverlichting maakt van de trap nog een extra eyecatcher. De betonlook an sich past vrijwel in elk interieur, maar deze gave lichtgrijze uitvoering is heerlijk soft, en sluit daarom mooi aan bij de lievelingsstijl van Kim.

Meer tips om licht te creëren in een donkere hal lees je trouwens hier.

Trap – Mississippi Pine voor treden met ledverlichting – RAL 9010 (Upstairs).
Trap – Mississippi Pine voor treden met ledverlichting – RAL 9010 (Upstairs). Houten kast, kinderstoel en poster (privébezit).

Simon & Sarah: warm en vintage

Sarah en Simon waren weg van mid century-vintage en warme, zachte loftkleuren. De stylisten splitsten hun hal op in een lichte dagkant en een warme nachtkant. Corresponderend werd de donkere houtlook Mississippi Pine op de treden in contrast geplaatst met witte stootborden. Houten treden passen perfect bij heel wat vintage meubels, zoals de archiefkast van Simons opa. Een ruwe houttekening geeft daarnaast een natuurlijke uitstraling aan het decor. Precies wat Ozanne en Guillemine voor ogen hadden, want het huis van Simon en Sarah smeekte om authenticiteit. De gezellige ledlichtjes zijn de kers op de taart en maken er een warme hal van.

Zo gaat het verder

Heb je een duidelijke stijl voor ogen? Dan kun je je voetjes omhoog leggen en het verder overlaten aan de experts. Een trap renoveren is een klusje dat vakmannen doorgaans op één dag klaren. In de make-overs keerden de stylisten zich tot de vakkennis van Upstairs en hun trede-over-tredesysteem. Op de montagedag bij je thuis zagen hun monteurs overzettreden -eventueel ook wangen en stootborden- op maat, buiten in hun mobiele werkplaats. Vervolgens bevestigen ze de nieuwe onderdelen bovenop de bestaande trap en verlijmen die met geluidsdempende bruislijm. Extra aandacht wordt besteed aan een naadloze aansluiting, zodat vocht of vuilophoping onder de treden geen kans heeft. Tot slot vegen de monteurs het huis terug spic en span en overhandigen ze je het Upstairs garantiedocument.


Bron: in samenwerking met Upstairs | Hoofd styling Marjan Godrie, Styling Ozanne en Guillemine Mertens | Fotografie Jonah Samyn | Uit: ‘Een frisse start met vtwonen’, seizoen 3, aflevering 1, 2 en 4

nog meer: Traprenovatie in een dag