4 tips voor meer licht in de trappenhal

Door gebrek aan daglicht is de trappenhal vaak een donkere plek in huis. Hoe maak je het toch zo licht mogelijk? Vier tips. (promotie)

Tip 1: kies een lichte kleur

Dit lijkt misschien een erg voor de hand liggende tip, en toch kiezen heel veel mensen nog altijd voor een trap met donkere bekleding of een trap in een donkere kleur hout, om te voorkomen dat hij snel vies wordt. Staat de trap in een ruimte zonder direct zonlicht van buiten, dan helpt het enorm om hem een licht kleurtje te geven. Jan en Jiska uit ‘Een frisse start met vtwonen’ kozen in de traphal naar de speelzolder bijvoorbeeld voor een traprenovatie in decor Freshwood.

Tip 2: hou het luchtig

Ook ruimte maakt dat een trappenhal lichter oogt. Minimalistische trappen zijn daarom ideaal. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de zogenaamde zwevende trappen, waarbij de traptreden rechtstreeks in de muur worden bevestigd. Combineer hem met een trapleuning die bestaat uit een dunne metalen buis en je hebt een uiterst stijlvolle, lichte trap. Met kleine kinderen is zo’n trap niet aan te raden, omdat de ruimte tussen de traptreden open is. Maar ook een dichte trap kun je lichter maken door de ruimte onder de trap open te laten en er bijvoorbeeld een wit geschilderde boekenkast onder te maken.

Tip 3: ga voor glas

Balustrades bestaande uit een glazen plaat zijn helemaal in. En dat is niet voor niets. Glas ziet er zeer modern uit, het is luchtig en ook heel veilig. En als er één materiaal lichtdoorlatend is, is het glas.

Tip 4: zet je trap in de spotlights

Wil je meer licht in de trappenhal, dan mag trapverlichting natuurlijk niet ontbreken. Je kunt dan kiezen voor een standaard lamp (onder het mom van: als er maar licht is), maar je kunt ook kiezen voor verlichting die de trap prachtig in de spotlights zet. Zo kun je een mooie designlamp aanschaffen of bijvoorbeeld led-lampjes in de trapwand of zelfs in de traptreden plaatsen.

Bron: in samenwerking met Upstairs

nog meer: Traprenovatie in een dag