Je trap renoveren: zo begin je eraan

Stel: je wilt een andere trap. Omdat je de stijl niet mooi vindt, omdat hij niet veilig is, of gewoon omdat de oude trap echt toe is aan een opknapbeurt. Dan kun je de oude trap eruit halen en een nieuwe laten plaatsen. Maar er is ook een veel minder ingrijpende optie: traprenovatie. Daarmee heb je in één dag een ‘nieuwe’ trap in de stijl die jij wil. Kijk maar naar de trap van Veerle en Dimitri! (promotie)

Kiezen: nieuw of make-over

Een goede reden om voor een compleet nieuwe trap te kiezen, is als de ondergrond van de huidige trap in slechte staat is, bijvoorbeeld door houtworm of betonrot. Is de ondergrond echter nog prima en wil je de trap vooral een frisse, nieuwe look geven of veiliger maken? Dan is traprenovatie absoluut de beste en snelste oplossing. Bij een make-over worden zogenaamde overzettreden over de oorspronkelijke trap geplaatst. En die zijn niet alleen spiksplinternieuw, je kunt ze ook nog kiezen in de stijl die jij wilt. Veerle en Dimitri kozen voor een traprenovatie in San Diego Oak.

Let op de veiligheid

Voordat je een stijl gaat kiezen, is het belangrijk om stil te staan bij hoe veilig de trap moet zijn voor jouw thuissituatie. In een gezin met kleine kinderen is een open trap niet handig. Of misschien vind je de huidige trap te glad, heb je te weinig houvast of mis je goede verlichting in het trapgat. Gelukkig zijn al die dingen makkelijk op te lossen met antislip trapbekleding, leuningen en zelfs verlichting in de traptreden. En een open trap maak je eenvoudig dicht met stijlvolle stootborden – er zijn zelfs Blackboard stootborden waar de kinderen op kunnen tekenen met krijt.

Stel je onderhoudseisen vast

Ook is het handig om je af te vragen welke onderhoudseisen je stelt aan de trap, zodat je het juiste materiaal kiest voor jouw huis. Wordt de trap intensief gebruikt, dan is het belangrijk om een sterk materiaal als beton of blauwstaal te kiezen, of de trap goed te beschermen, met bijvoorbeeld een dekkende vernis- of verflaag, olie of een (moderne!) traploper.

Kies je stijl

Tenslotte het leukste gedeelte: de stijl kiezen. De trap is vaak het eerste wat je ziet als je een huis binnenwandelt. Pas daarom de stijl van je trap aan, aan de stijl van je interieur. Gaat jouw hart sneller kloppen van ruwe en natuurlijke materialen, oorspronkelijke details en ambachtelijke producten? Dan past daar een stoere trap van beton, (blauw)staal of leer bij. Is jouw huis eerder een fijne plek waarin zachte kleuren een harmonieus geheel vormen? Dan is een houten trap waarschijnlijk meer iets voor jou. Heb je nog geen idee wat je wilt? Doe dan eerst de test!

Bron: in samenwerking met Upstairs

nog meer: Traprenovatie in een dag