5 tips om jouw trap kindvriendelijk te maken

Hoe zorg je dat je kinderen veilig de trap op en af kunnen zonder uit te glijden? Een grote zorg van Ellen en Tom uit ‘Een frisse start met vtwonen’. Wij geven tips voor een veilige en kindvriendelijke trap! (promotie)

Traprenovatie

Met een kind in huis is het belangrijk om je huis kidsproof te maken. En je trap is daar een heel belangrijk onderdeel van! Bij Ellen en Tom kreeg hun trap in één dag en zonder hak- en breekwerk dankzij Upstairs traprenovatie een update naar een mooier én veiliger exemplaar. Maar wat kun je doen om je bestaande trap kindvriendelijker te maken?

1 Een traphekje

Als je kindjes nog heel klein zijn, dan is het veiliger om de trap af te sluiten met een traphekje, zowel bovenaan als onderaan. Zo kunnen je kleintjes niet bij de trap. Zorg dat het hekje hoog genoeg is, zodat ze er niet proberen over klimmen of het slot proberen openen. Tip: laat geen speelgoed op de trap rondslingeren.

2 Antisliplaag

Als je kinderen iets ouder worden moeten ze natuurlijk met de trap op en af leren gaan. De beste voorzorg die je dan kan nemen is een antisliplaag. Zo hebben ze meer grip en zullen ze niet uitglijden. Je kan zelf een antisliplaag gaan kopen en ‘m aanbrengen op de treden of je kan een professional inhuren om je trap te renoveren. Een mooi én kindvriendelijk trapdecor dat Upstairs aanbiedt, is de Silver Oak uit de wereldcollectie, ook gebruikt in de make-over van Tom en Ellen. De hedendaagse grijze kleur bootst een greywash na en past binnen verschillende woonstijlen. Silver Oak heeft de structuur van eikenhout en is gemaakt uit de beste duurzame materialen. De Upstairs Original toplaag voorkomt slijtage, en door de antislip kunnen kinderen veilig de trap gebruiken. Ideaal dus voor in een gezinswoning!

3 Stevige leuning

De leuning is een belangrijk onderdeel van elke trap. Zeker bij een steile trap is het belangrijk dat de leuning stevig en op de juiste hoogte bevestigd is om valpartijen te voorkomen. Zorg er ook voor dat je trapleuning een goede grip heeft. Wanneer je kleine kinderen hebt, kies je best voor een trapleuning met verticale spijlen. Omdat kinderen niet altijd aan de leuning kunnen, kunnen ze zich toch vasthouden aan de spijlen om hun evenwicht te bewaren en veilig de trap te beklimmen en af te dalen. Een andere mogelijkheid is je trap extra veilig maken met een kindertrapleuning op 60 cm hoogte. Heb je een open trap, dan kan je tijdelijk stootborden laten plaatsen.

4 Brede treden

Korte treden zorgen ervoor dat je sneller een trede mist en dus van de trap naar beneden kan vallen. Daarom is het belangrijk op de breedte van je traptreden te letten. Heb je toch smalle treden? Door middel van een traprenovatie kan je je treden laten verbreden. Zo staat je voet steviger op de trap en vermijd je ongelukken.

5 Trapverlichting

Wil je ’s nachts ook meer veiligheid? Ga dan voor LED-verlichting aan je trap. Je kan je trap op die manier de hele nacht verlichten, omdat LED-verlichting zo zuinig is. De verlichting kan je subtiel in de treden of in de zijkanten (wangen) van de trap verwerken.

Bron: in samenwerking met Upstairs traprenovatie | Fotografie Jonah Samyn | Styling Ozanne en Guillemine Mertens | Uit: Een frisse start met vtwonen, aflevering 1

nog meer: Traprenovatie in een dag