Zo mix & match je kussens op de zetel

Er zijn oneindig veel manieren om kussens op een zetel te leggen en te mixen, en eigenlijk moet je natuurlijk helemaal zelf weten hoe je dit doet. Maar kijk je altijd met een jaloerse blik naar de schijnbaar lukraak neergegooide en toch enorm matchende sierkussens door onze stylisten? Dan verklappen we een paar trucs waarmee het jou ook gaat lukken. Heb je trouwens weleens aan een daybed gedacht? De ideale combinatie tussen een bed, zetel en chaise lounge.

vtwonen 03-2020 stof verf & behang | woonkamer suede blauwe bank gedecoreerd met warme bruin tinten

Soorten kussens combineren

We kunnen grofweg drie soorten kussens voor op de zetel onderscheiden: met textuur, met een print of patroon en kussens met een andere vorm dan standaard vierkant. Wanneer je deze drie soorten kussens met elkaar weet te combineren op de zetel, rekening houdend met een terugkerende kleur of stijl, dan heb je de perfecte match. Zo simpel is het.

Kussens met structuur

Bij kussens met een structuur of textuur moet je denken aan fluweel, linnen, bouclé, grof gebreid, leer, nepbont… alles wat maar even anders aanvoelt dan een glad, katoenen kussen. Laat die mooie structuur eruit springen door juist de kleur of print rustig te houden. Hij is al mooi zoals ie is.  

Kussens met een print

Kussen met structuur gelukt? Check! Vul deze kussens aan met een of meer exemplaren met een dessin. Gooi de zetel niet vol met allemaal grote prints, maar wissel kleine en grote patronen met elkaar af. Anders is het al snel teveel en krijg je een onrustig beeld. Natuurlijk kun je wel los gaan met het mixen van verschillende patronen: strepen met bloemen, etnische met grafische prints en palmbladeren met kleine dots.

Het mixen en matchen werkt eigenlijk altijd als je ton-sur-ton kleuren gebruikt, maar wees niet bang om ook eens te experimenteren met complementaire kleuren. Dit zijn kleuren die in de kleurencirkel tegenover elkaar liggen, zoals geel met paars en groen met oranje. Lees meer over kleuren combineren met behulp van de kleurencirkel.

Verschillende vormen

En dan de finishing touch! Deze kussens spreken voor zich: alles wat niet onder een ‘standaard’ vierkant kussen valt. Van rond en ovaal tot een rechthoek. Of een kleiner kussen dan de andere exemplaren. Deze laatste categorie leg je als laatste op de zetel, de kers op de kussen-taart!

Ooit gehoord van de ‘throw trick‘, oftewel hoe je kussens op de zetel legt als een pro? In dit artikel krijg je 5 tips om je zetel te stylen.

nog meer: styling