Het zit ‘m in de details: zo kun je verwarmingsbuizen wegwerken

Heb je eindelijk je droominterieur, verpesten verwarmingsbuizen het uitzicht. Gelukkig bestaan er tal van mogelijkheden om die lelijke buizen weg te werken, en ze deel te maken van je interieur. Wil je verwarmingsbuizen wegwerken? We vertellen je precies hoe je dat eenvoudig doet.

grijze lambrisering
Verf lambrisering Pavilion Gray No 242, Estate Emulsion (Farrow & Ball). Grijs gemêleerde 4-zits bank Ervee, oude bureaulamp (De Machinekamer). Fauteuil Windsor, vloerkleed van vtwonen, salontafel Trident zwart marmer, plaid Alpaca, kussen met portretfoto van Zusss, linnen kussen van Zusss, sjaal van Zusss, afbeelding fiets Wall Art Carl, houten letterbak (Het Kabinet). Fabriekslamp, oude lijst, houten oude klos, vogel (Burbri Antiek). Houten lijst van Moebe met poster, houten lijst van Moebe met poster, transparante lijst, vaas met gouden rand van Nordal, beeldje Love Warrior, fles met takje Etnic, zwart kinderkopje, boek Oscar (Loft). Muurornament Mobile van House Doctor, gouden lijst Framed Lettering van Anna+Nina, houten paard van
Kay Bojesen, kussen Almond van van By Mölle, (vtwonen.be). Houten hoepels (Sport-Thieme). Whiskyfles, whiskyglazen (Søstrene Grene). Roomspray (Marie-Stella-Maris). Bril (H&M). Oude lijst en onderste boek (kringloop). Overig privébezit.

De lambrisering op de foto komt uit een vtwonen DIY. Bekijk hier hoe je dit zelf maakt.

3x de voordelen van verwarmingsbuizen wegwerken

Het is misschien een luxeprobleem, maar zichtbare verwarmingsbuizen zijn niet bepaald mooi om naar te kijken. Veel mensen werken ze dan ook maar wat graag weg. We zetten alle voordelen hiervan op een rij:

  • Uiterlijk: tenzij je een industrieel interieur hebt, staan verwarmingsbuizen vaak in schril contrast met de rest van de sfeer in huis. Door ze weg te werken kijk je niet meer tegen de buizen aan.
  • Minder gevaarlijk: door verwarmingsbuizen stroomt aardig wat warmte, zeker wanneer de thermostaat op een hoge temperatuur staat. Gevaarlijk voor grijpgrage kinderhandjes, die er brandwonden aan over kunnen houden. Dit voorkom je door de buizen weg te werken.
  • Makkelijke aanpassing: kies je voor een nieuwe kleur op de muur? Doordat het wegwerken van buizen een relatief eenvoudige klus is, hoef je niet lang na te denken over het materiaal en de kleur ervan: dit verander je namelijk net zo makkelijk als de muurkleur.

LEES OOK
CV-ketel wegwerken: hier moet je op letten

DIY of professional inhuren?

Werk je de buizen zelf weg, of huur je een bedrijf in? Wanneer je voor een ombouw gaat, kun je het prima zelf doen. Zelfs als je geen handige klusser bent, moet dit lukken. Niet zeker van je zaak? Gratis tutorials op YouTube helpen je een eind op weg. Besteed je er liever helemaal geen tijd aan, dan kun je natuurlijk altijd een professional inhuren. Ook voor het wegwerken van buizen in de muren, kan een vakman – of vrouw handig zijn. Lees hieronder meer over de verschillende opties om verwarmingsbuizen weg te werken.

Op deze manieren kun je verwarmingsbuizen wegwerken

Zijn de verwarmingsbuizen een doorn in het oog? Dan kun je kiezen uit meerdere oplossingen. De opties kennen allemaal hun eigen voor- en nadelen. Hieronder alles op een rij.

  • Wegwerken met koof: dit is een populaire oplossing, omdat het perfect kan worden aangepast aan je interieur. Hierdoor valt de koof bijna niet op. Nadelen? Het is niet de goedkoopste oplossing, omdat er ook isolatie in de koof moet komen.
  • Wegwerken in de muur: hiervoor moet je een volledige verbouwing uittrekken. De muren moeten namelijk worden opengebroken, en daar gaat tijd én geld inzitten. Niet de beste optie wanneer je enkel de verwarmingsbuizen wilt wegwerken, wel perfect wanneer je toch al met een grote verbouwing bezig bent. Het is namelijk de allermooiste manier om buizen weg te werken, doordat je ze nooit meer ziet.
  • Wegwerken door te verven: zit je met een krap budget? Dan kun je er ook voor kiezen de buizen simpelweg te verven in de kleur van je muur. Zo zie je ze nog steeds, maar passen ze beter bij de rest van je ruimte.
nog meer: styling