Voorkom deze fouten bij het stylen van de vensterbank

beeld vtwonen Beeld

De vensterbank is zo’n plek die zonder plan al snel een verzamelplaats wordt van alles waar je even zo snel geen andere bestemming voor weet. Of het andere uiterste: een oerhollandse setjes-van-twee styling. We zetten de meest gemaakte fouten bij het stylen van de vensterbank daarom voor je op een rij. Plus uiteraard tips om het anders te doen.

Lees verder onder de advertentie

Vergaarbak

Beelden, planten, souvenirs, waxinelichtjes, fotolijsten en een verdwaalde kerstster: op de een of andere manier wordt de vensterbank als de ideale plek gezien voor… nou ja wat eigenlijk niet. Ben je een verzamelaar en draag je dat graag uit, gewoon doen natuurlijk. Maar probeer dan wel eenheid te vinden in bijvoorbeeld het kleurgebruik en varieer in hoogtes. Door groepjes te maken van verschillende accessoires met een gemeenschappelijke deler, maak je er toch een geheel van.

Stampvol

Door een overvolle vensterbank lijkt een ruimte kleiner, dus kijk hier vooral mee uit bij een kleine woonkamer. Wanneer het raam bijna niet zichtbaar is door een aantal flinke planten en andere prullaria van formaat, dan werkt dit als een soort muur. Terwijl een rustige vensterbank er juist voor zorgt dat je naar buiten kunt kijken, dit zorgt voor lucht en ruimtelijkheid.

Alles dubbel

Het is een beetje Nederlands, die drang om alles in tweevoud in de vensterbank te zetten. Twee dezelfde kandelaars, twee dezelfde planten, twee dezelfde vazen… je snapt vast wat we bedoelen. Wil je die eenheidsworst doorbreken, denk dan niet meer in even aantallen, maar in oneven.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK:
Met de regel van 3 kan iedereen stylen

Verpieterde planten

Niet alle planten vinden een plek voor het raam prettig. Sterker nog, de meeste planten kunnen helemaal niet tegen direct zonlicht, behalve een paar oersterke vetplanten en cactussen. Heb je een vensterbank op het zuiden, zet dan alleen een paar van deze exemplaren neer, want planten met gele, verdroogde of – nog erger – geen bladeren zijn geen gezicht. Een vensterbank op het noorden geeft alweer wat meer mogelijkheden, maar zelfs dan moet je uitkijken met veel plantsoorten, vooral als de zon op zijn sterkst is.

Tip van Marianne

Nieuwsgierig of vtwonen stylist Marianne dé ultieme truc heeft? Bekijk haar tip voor het stylen van de vensterbank.

Lees verder onder de advertentie

Shop de stijl…

Bron: beeld: styling Marianne Luning, fotografie Barbara Kieboom