Net als mijn dochter ben ik gek op het werk van Dick Bruna. Op Nijntje natuurlijk, maar ook op zijn oude werk. (Wist je trouwens dat je ouders van Nijntjefans heel gemakkelijk kan herkennen? Zij neuriën namelijk het Nijntjeliedje in de rij bij de kassa. Of tijdens het ramen wassen. Of het tanken. Net als ik. Het is om gek van te worden.)
Poster Beer (Jon Klassen), Vaasje rechts (Polkaros), Kopje links (vintage), Tipi rechts uit Zweden (geen andere vestigingen in Europa).
Vindbare kringloopvondsten
Ik zal nu niet gaan uitweiden over die keer dat ik zes vintage Dick Bruna posters voor € 0,20 bij de kringloopwinkel vond. Dat is een leuke anekdote, maar ik heb bij de start van deze reeks beloofd dat de kringloopvondsten die ik behandel vindbaar zijn. De vondst van die posters was een unicum, ook voor mij. Vintage Dick Bruna werk ligt echter zeker binnen handbereik. Om dat te verklaren moet ik een klein uitstapje naar de vorige eeuw maken.
Dick Bruna
Vlak na de Tweede Wereldoorlog besloot uitgever A.W. Bruna een nieuwe, goedkope pocketboekenreeks te starten met de naam Zwarte Beertjes. De omslagen van de boeken werden in het begin allemaal ontworpen door Dick Bruna, de tweede zoon van A.W. Bruna. Omslagen die door hun simplisme en typische 'Dick Bruna-hand' enorm hebben bijgedragen aan de populariteit van de boekenreeks. Waar Nederlandse boekcovers anno 2015 vaak Heel Erg Lelijk zijn (waarom is dat?), zijn die vintage boekcovers van de Zwarte Beertje reeksen vaak prachtig. Grafisch, tijdloos en daarom erg inlijstbaar.
Vintage boekcover
Ben je in slaap gevallen? Sorry daarvoor. Ik hou nu eenmaal van dit soort feitjes. Want juist de geschiedenis maakt kringloopvondsten vaak zo interessant. Wat ik zeggen wil is: die oude Zwarte Beertjes belanden en masse bij de kringloop. Om die reden breng ik altijd even een bezoek aan het plankje met vintage pocketboekjes in de kringloopwinkel. Soms staat er niks geschikts tussen, soms staat er een hele reeks Zwarte Beertjes met prachtige covers. Zoals deze die ik recent vond.
Styling vintage boekcover
Ik sneed de kaft voorzichtig van het boek met een scherp mesje en sneed daarna nog een millimeter van alle randen af om de randen wat strakker te maken. Ik lijstte hem in in een perspex lijst met magneetjes in de hoeken. Vintage gecombineerd met strak voorkomt dat het geheel alsnog oubollig wordt. Je wil niet dat je huis eruit komt te zien als een museum. Tenzij je in het Dick Bruna-huis in Utrecht woont natuurlijk. Geen museale waarde, deze Dick Bruna's. Maar een decoratieve waarde hebben ze des te meer!
Meer ideeën met vintage covers vind je op mijn vtwonen ❥ VINTAGE Pinterest-board!
Over Marlous van Oh Marie
Marlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.be/oh-marie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, de tegendraadse blog voor de creatieve geest. Op haar blog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.
Bron: Tekst en fotografie Marlous Snijder