Snelcursus vintage: van mid-century modern tot space age

beeld vtwonen Beeld

Hét trendwoord in interieur- en modeland is vintage. Maar al zoekende naar die tweedehands pareltjes kom je terecht in een woud van termen. Van Hollywood Regency tot Space Age en Memphis Design. Wil je weten wat er nu typisch bij die ene stijl hoort? Dan volgt hieronder een snelcursus vintage-stijlen.

Lees verder onder de advertentie

Mid-Century modern

Van midden jaren 40 tot de late zestiger jaren van de vorige eeuw draaide het om ambacht en originaliteit. Iedereen snakte naar een licht interieur dat niet volgepropt was zoals de huizen waarin ze opgegroeid waren. Scandinavisch design met zijn eenvoud en organische vormen kreeg meer invloed. In Mid-Century modern speelt hout vaak een hoofdrol, afgewisseld met contrasterende kleuren en gouden details, zoals in de tv-serie Mad Man.

Typisch Mid-Century modern zijn de gouden Sputniklamp, Eames stoelen, grote bolvormige hanglampen en meubels op fragiele pootjes.

LEES OOK
Modern design: mid century modern stijl anno nu

Lees verder onder de advertentie

Hollywood Regency

Deze stroming is gebaseerd op de extravagante interieurs van filmsterren uit het gouden tijdperk van Hollywood: tussen 1920 en 1950. Goud, lak, chroom, marmer, velours, veel glas en spiegels. Klinkt misschien als een beetje too much allemaal, maar door de strakke lijnen en elegante details wordt het toch een rustig geheel.

Typisch Hollywood Regency zijn porseleinen luipaardbeelden, muurvullende zwart-wit foto’s van actrices, Ming-vazen en een salontafel van rookglas.

LEES OOK
Binnenkijken in een bungalow in Mierlo met een vleugje Hollywood Regency

Lees verder onder de advertentie

Space Age

In deze stijl draait het om de futuristische ontwerpen uit het ruimtevaarttijdperk, de jaren 60 dus. Ontwerpers wilden er allemaal graag een groot ruimteavontuur van maken, met veel gebruik van wit en zilver, glanzende oppervlakken en coconachtige vormen. Denk maar aan Star Trek en The Jetsons.

Typisch Spage Age is de raketvormige lavalamp en de Garden Egg.

Memphis Design

De Italiaanse kunststroming uit de jaren 80 had pop art als inspiratiebron en werd opgericht door Ettore Sottsass. Het was een tegenreactie op de strakke, zwarte ontwerpen uit de jaren 70 en kenmerkte zich door felgekleurde, grafische, bizarre en soms totaal onbruikbare ontwerpen. Veel jonge ontwerpers van nu nemen de vrolijke, grafische elementen over van hun helden van toen: stippen, driehoeken en stippels, gecombineerd met pastelkleuren.

Lees verder onder de advertentie

Typisch Memphis zijn kleurrijkheid, cartoon-achtige vormen, uitgesproken karakter en drukke grafische prints. Dit zie je terug in de collectie van Seletti.

Shoppen in de vintage stijl…

Bron: vtwonen 05-2021 Dossier Vintage | beeld: vtwonen 09-2018, styling Cleo Scheulderman, fotografie Jeroen van der Spek

Lees verder onder de advertentie