Schrootjes 2.0, de comeback van houten planken op de muur

Eikenhouten eetkamerstoel Wishbone CH24(mister-design.nl). Vaas Jade Grey (loods5.nl). Beeld

Van schrootjes krijg je instant dat gezellige jaren 70-gevoel. En laten die seventies nu met een ware comeback bezig zijn! Verticale planken tegen de muur mogen weer, al zijn net even anders van formaat dan toen. En de kleuren zijn die van nu.

Lees verder onder de advertentie

Seventies

De bakstenen muur staat ineens weer op het verlanglijstje van menig interieurliefhebber. En zo is ook de schrootjesmuur terug van weggeweest. Beide muren nemen in steeds meer huizen de plek van een strak gestuukte wand in. Waarom? Het is warm, stoer en authentiek. Bovendien gaat de akoestiek er enorm op vooruit.

LEES OOK
Dag strak, hallo muur met structuur

Scandinavisch

Houten wanden in huis doen denken aan prachtige Scandinavische huizen en stoere schuren. Het tijdloze en natuurlijke brengt je meteen in de zen-stand. Krijg je dat skihut-gevoel nog niet helemaal weg als je aan schrootjes denkt? Bekijk dan deze prachtige voorbeelden: door de planken een lik verf te geven – in mat-wit of juist met een zwarte finish – maak je je huis ingetogen en persoonlijk.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld
Bureau gemaakt van kisten, fauteuil met stalen frame, vakkenkast (com-anders.nl). Retro stoel, houten opbergbox, wanddecoratie in houten lijst sculptuur No Face (hkliving.nl). Taupe glazen vaas (loods5.nl). Staande lamp (design5.nl). Vintage lampje (demachinekamer.nl). Toolbox van Vitra (vtwonen.nl). Overig privébezit.  Beeld

LEES OOK
Zo rock je een bakstenen muur in huis

Zelf een schrootjeswand maken

Jeuken je handen om met schrootjes aan de gang te gaan? Kijk eerst goed naar wat de ruimte nodig heeft. Wil je de hoogte benadrukken? Kies dan voor smallere planken. Kleine ruimtes hebben eveneens smalle panelen nodig. Wil je die extra brede muur naar voren laten komen, kies dan voor bredere schrootjes.

Een betaalbare schrootjeswand maak je van vurenhout. De latten kun je vaak in de bouwmarkt op maat laten zagen, dus reken goed uit wat je nodig hebt. Je begint met een regelwerk van horizontale latten op de muur, dit vormt de basis. De schrootjes worden hier later tegenaan gezet. Zorg dat dit regelwerk goed en stevig op de muur wordt bevestigd met de juiste pluggen en schroeven. Als de basis staat, kun je de planken verticaal tegen het regelwerk bevestigen. Als je twijfelt of je de schrootjes au naturel laat of wilt verven, dan kun je jezelf even de tijd gunnen om eraan te wennen. Schilderen kan altijd nog.

Lees verder onder de advertentie

Meer hout in huis…

Bron: beeld 1: vtwonen 2020 DIY special, productie & styling Kim van Rossenberg, fotografie Sjoerd Eickmans | beeld 2: vtwonen 05 2021 productie AC Scoffoni, fotografie Cecile Perrinet-L'Hermitte, styling Marie-Maud Levron | beeld 3: vtwonen 09-2019, styling Fietje Bruijn, fotografie Dennis Brandsma