New Mediterranean maakt een opmars: zo style je het in de woonkamer

De stijl New Mediterranean is gebaseerd op de warme mediterrane esthetiek. En zeg nu zelf, van het idee alleen al krijg je toch een goed gevoel? De sfeer van Spaanse huisjes, Italiaanse restaurants en Griekse tavernes: deze stijl omvat het allemaal, maar wel net een tikje moderner en luxer. Zo pas je de trend New Mediterranean toe in je woonkamer.

beige interieur bank salontafel

Neutrale kleuren

Bij deze stijl draait het om aardse tinten. Beige, wit, bruin, terracotta en af en toe een felgekleurd, zoals kobaltblauw, detail staan centraal in een New Mediterranean interieur. Iedereen die van de warme mediterrane zon en het buitenleven houdt, zal blij worden van dit neutrale kleurpalet. De kleuren stralen het gevoel uit van de zuidelijke, zonovergoten landen en dat is precies de sfeer die je met deze stijl in huis wilt halen.

Gestucte muren

Een herkenbaar element van New Mediterranean is gestucte muren in aardse tinten. Dit zie je veel terugkomen in de binnen- en buitenkant van huizen rondom de Middellandse Zee. De gestucte muren geven daarom meteen de gewenste mediterrane sfeer. Waar de stijl over het algemeen erg zacht en subtiel is, zorgt een subtiele veeg of een fijne structuur in het stucwerk voor een doorleefd gevoel, zoals in de oude huizen in het zuiden.

Een andere manier om New Mediterranean te verwerken op de muren is door een linnen behang te gebruiken. De linnen stof verwijst naar de natuurlijke materialen die een hoofdrol spelen. Kies voor een beige tint om ook de aardse tinten erin te verwerken. Daarnaast oogt dit soort behang luxe en modern.

Gestucte muren geven meteen een

mediterrane sfeer

woonkamer beige natuurlijk

LEES OOK
Zo style je hout in verschillende ruimtes in huis

Natuurlijke materialen

Niet alleen de kleuren hebben een natuurlijke uitstraling, de meubels en accessoires uit deze stijl zijn gemaakt met natuurlijke materialen. Kies bijvoorbeeld voor rotan manden, handgemaakte vazen, linnen gordijnen en een jute vloerkleed. De natuurlijke materialen komen qua kleur en tint overeen en zo ontstaat er een mooie samenhang tussen verschillende elementen in je interieur. 

Minimalisme is key

Less is more. Ga het liefst voor een tijdloos design en fijn vakmanschap. Deze items zijn vaak minimalistisch en voor een langere tijd goed te combineren. Houd het interieur basic en zet tierlantijnen even uit je hoofd. Voor deze stijl draait het namelijk allemaal om elegante eenvoud. Kies bijvoorbeeld voor kleuren in hetzelfde kleurpalet, houd je in met allerlei kleine accessoires, ga voor pure materialen en geniet van de rust die je aanbrengt in je mediterrane interieur.

accessoires terra muur hout

Accessoires

Wees gerust, een paar mooie subtiele accessoires zijn hartstikke welkom. Kies voor accessoires in organische vormen en nude kleuren en ga eens langs bij lokale ondernemers om unieke items te scoren. Ook handgemaakte en rustieke accessoires doen het goed: ze benadrukken de imperfectie van natuurlijke materialen. Houd het wabi sabi principe dus in je achterhoofd tijdens het interieurshoppen, want ook bij de stijl New Mediterranean staan eenvoud en imperfectie hoog in het vaandel.

Plantentip

Houd je van groen? Dat komt goed uit! In het Middellandse Zeegebied vind je namelijk een hoop prachtige planten en bloemen. Om het mediterrane gevoel te versterken, kun je dus een paar planten in huis halen die daar volop groeien en bloeien. Met een citroenboom, eucalyptusplant of een olijfboom krijg je direct het gevoel van die fijne atmosfeer in de zuidelijke dorpjes.

nog meer: styling