Magische kerst: zo style je de tafel voor de feestdagen

Kerst, it’s the most wonderful time of the year. Dit jaar is het advies voor het kerstdiner: nodig niet meer dan vier mensen uit. Geen lange tafel met al je dierbaren eraan dus. Maar de uitspraak ‘klein maar fijn’ bestaat niet voor niets. Met een mysterieuze styling voor de tafel in blauwtinten met gouden details creëer je een knusse kersttafelstyling voor vier personen. Ontdek hier hoe je dat doet.

Kleur bepalen

Bij het stylen van elke plek in huis is het fijn om te beginnen met het bepalen van een kleurpalet, omdat het houvast geeft bij het maken van bepaalde keuzes. Dat geldt ook voor het stylen van de kersttafel. In dit geval is gekozen voor een palet van verschillende blauwtinten met gouden details voor een toefje sparkle. Misschien niet de meest voor de hand liggende kerstkleuren, maar samen zorgt het voor een luxe, kerstnachtgevoel. Maar je kunt ook denken aan een basis van wittinten met houten details voor een Scandinavische tafel of crème met rode en groene accessoires voor een traditionele look.

Begin met de basis

Als de basis goed is, kun je later los met de versiering. Ga voor een tafelkleed van mooie kwaliteit en een compleet servies. Als beiden qua kleur op elkaar zijn afgestemd ontstaat er meteen eenheid op tafel. Zoals op de foto’s in dit artikel is gekozen voor een lichtblauw tafelkleed en donkerblauw servies. Investeer in dit soort items en ze gaan jaren mee. De tafel ziet er elk jaar anders uit door andere accessoires en decoratie.

WIN
De tafelstyling op deze foto’s zelf in huis halen? Je kunt het nu winnen

blauwe gouden kersttafel
vtwonen feestbox tafelstyling

Het blauw met goud doet denken aan

een heldere kerstnacht

Bijzonder bestek

Een manier om de tafel tijdens het kerstdiner anders te maken dan tijdens het dagelijkse avondeten, is door bijzonder bestek naast de borden te leggen. Hierboven is gekozen voor een intens zwart bestek, om de boel een mysterieus te maken. Maar een gouden bestek had het ook goed gedaan, voor dat extra beetje glans.

Accessoires in één stijl

Met accessoires maak je de tafel persoonlijk en uniek. Ga voor een paar accessoires in één stijl om er een mooi geheel van te maken. Kies bijvoorbeeld gouden kandelaren, gouden slingers en een gouden menukaartje. Snelle DIY’s geven de kersttafel nog meer persoonlijkheid en zorgen voor een warm gevoel bij de tafelgasten, omdat de aandacht die erin is gestoken ervan afstraalt. Denk aan goudgespoten bladeren, geknutselde naamplaatjes of zelfgemaakte servetringen. Ontdek hier 15 kleine kerstprojecten om zelf mee aan de slag te gaan.

Overal sfeerlicht

Niks schreeuw ‘kerst’ harder dan licht. En met licht bedoelen we natuurlijk sfeerlicht. Van o-ver-al slingers kerstlichtjes tot kaarsen. Mix kandelaren met waxinelichthouders op tafel en de kasten rondom de eettafel, zodat je omgeven bent door flikkerend kaarslicht en het kerstnachtgevoel vergroot. Ook leuk, leg een lichtsnoer van koperdraad op tafel. De subtiele lichtpuntjes door de kerstkransen, glazen en kaarsen heen zorgen voor een feeëriek effect.

LEES OOK
Lees hier alles over het dekken van de kersttafel

Unieke boom

Heb je geen ruimte voor een XL kerstboom of weerhoudt een ondeugend huisdier dat graag met glazen ballen speelt je ervan een boom weg te zetten? Of wil je gewoon een keer iets heel anders? Kijk met een frisse blik naar kerstbomen. Zet bijvoorbeeld een paar kleine kerstbomen bij elkaar, plaats een grote dennentak in een vaas en hang daar lichtjes in of hang een minimalistische metalen spiraal in de vorm van een boom aan het plafond. Dan rest je nu nog één ding: zet de Spotify-lijst ‘Christmas Hits’ aan en geniet van een fijn kerstdiner.

Kerststylingtips van Marianne

Bekijk hieronder twee video’s waarin Marianne unieke kerststylings creëert: één lichte en één donkere. En lees hier meer over het witte kerststilleven en hier alles over de zwarte tafelstyling.

Zwarte kersttafel

Kerststilleven in wit

nog meer: styling