Een kijkje achter de schermen bij een fotoshoot

De nieuwe 101 Woonideeën is uit! Je bladert, ziet spullen die je aanspreken of doet inspiratie op voor je huis. Maar heb je er wel eens over nagedacht hoe de producties in het blad tot stand komen? Een kijkje achter de schermen bij een snel-effect productie.

De voorbereiding

Voor grote producties zoals snel-effecten gaat woonredacteur Kim van Rossenberg op zoek naar de perfecte locatie en een fotograaf. Heeft ze die eenmaal gevonden, dan kan het echte werk beginnen: shoppen, spullen naar de locatie brengen en stylen. Shoppen is in dit geval meestal lenen. En ze shopt veel meer spullen bij elkaar dan ze uiteindelijk gebruikt, want ook hier geldt: beter te veel dan te weinig. Om acht uur ’s morgens levert een koerier alle spullen af op de afgesproken locatie.

De fotoshoot

Eerst is de kinderkamer aan de beurt. Met een paar kleine aanpassingen verandert een rustige, witte kamer in een kleurrijke beestenboel. Tussen het fotograferen door worden de beelden kritisch bekeken. Zijn ze scherp genoeg? Hoe valt het licht? Is de poef achterin goed zichtbaar?

Vervolgens worden er foto’s gemaakt in de andere kamers. Soms moet daarvoor de boel worden verbouwd. Zo wordt er een tijdelijk wandje in de badkamer geplaatst om een plankje aan te monteren. Ook hier weer heel veel accessoires! Wat je in 101 Woonideeën niet ziet, is dat een babykamer eigenlijk helemaal geen babykamer hoeft te zijn. Zo is hier de woonkamer dusdanig omgegooid en een wand geplaatst zodat de indruk wordt gewekt dat het om een babykamer gaat. Bijvoorbeeld omdat het licht beneden mooier is of omdat er gewoon meer ruimte is. Kim trekt nog even de sprei recht en de fotograaf kan weer aan de slag.

Als de laatste foto’s zijn gemaakt en de boel weer is opgeruimd, zit de dag erop. Wat een eenvoudige klus lijkt, heeft toch een hele dag geduurd. Het stokje wordt nu overgedragen aan de tekstredactie, die de beelden van tekst voorziet, en de vormgeving, die er een mooi geheel van maakt. Het resultaat: een tien pagina’s tellende snel-effect productie.

Zelf maken

Bekijk hieronder de acht bijbehorende zelfmaakideeën!

  1. Wandrek letter A
  2. Tegeltafel
  3. Sterrenhemel
  4. Stoere hangplek
  5. Bollenlamp
  6. Vrolijke servies
  7. Tekstballon
  8. Beautycase

Bron: snel-effect oktobernummer 101 Woonideeën 2012 | Productie & Styling Kim van Rossenberg | Assistent Vera van den Broek | Fotografie Tjitske van Leeuwen

nog meer: styling