De voorjaarstips van vtwonen stylisten Guillemine en Ozanne

Lang leve de seizoenen! Met een theetje in de zetel de nostalgische sfeer van het najaar ondergaan, half onderkoeld tegen de verwarming aanhangen na een heerlijke winterwandeling, binnenkort weer een poging ondernemen om te joggen in de stralen van de ondergaande voorjaarszon, om in de zomer dan toch weer te vervallen in de aloude gewoonte van te veel aperitieven en te lang opblijven. Heerlijk.

Tijd voor de lente

Een interessant fenomeen dat bij die seizoenen hoort: hoe hard je ook opgaat in een seizoen, op een dag sta je op en is de liefde over. Dan begint het te kriebelen om het volgende seizoen in te stappen. En op dat punt zitten we. We hebben het allebei gevoeld, dat moment waarop de mental switch gebeurde. De winter was fantastisch maar nu is het goed geweest. Het licht is aan het veranderen, er hangt elektriciteit in de lucht.  Time to move on to the next season.

Jammer genoeg veranderen seizoenen niet op commando. Geduld moeten we hebben. Maar terwijl we de natuur rustig zijn gang laten gaan, kunnen wij in huis al een voorsprong nemen. Zo zitten we net als iedereen vanaf woensdag 18 april te hopen dat we ons vtwonen voorjaarshuis winnen ter waarde van €10.000,-. In afwachting van warmere temperaturen, is dit hoe wij alvast de lente inzetten in ons huis.

Het ultieme lentegevoel met bloemen

De geur en de kleur van bloemen in huis geeft het ultieme lentegevoel! Bloembollen op pot – hyacinten, krokussen, narcissen – maar ook tulpen en bloesemtakken zorgen voor dat vroege lentegevoel in huis. En het leuke aan die bloembollen? Als ze uitgebloeid zijn, plant je ze gewoon in de tuin.

Om buiten te eten kan het nog wat fris zijn in de lente. Maar je tuin is wel des te uitnodigender als er daar al wat gebeurt. Daarom zetten we de tuintafel vol met terracotta potten met bloemknollen en groen, en windlichten. In de struiken en de bomen hangen we hier en daar buitenlampionnen.

De natuur in huis halen hoeft voor ons niet altijd letterlijk te gebeuren. Vaak zit een bepaald gevoel in een print of een materiaal. Wij zagen op de Parijse interieurbeurs Maison et Objet de nieuwe Oosters geïnspireerde kussencollectie van HKLiving en hadden een instant lentegevoel. Een paar van onze fluwelen kussenhoezen vervangen we gewoon door katoenen hoezen met bloemenprints.

Mooi glaswerk

Na een lange winter gevuld met eindejaarsfeesten en nieuwjaarsdrinks mag de cava weer de kelder in. Tijd voor iets met wat meer fantasie: vrienden maakten onlangs een Hugo (what’s in a name ;-)): een cocktail met vlierbloesemsiroop, munt en limoenschijfje. We dronken uit chique, maar wiebelige midcentury champagneglazen en toastten op het vooruitzicht van lange zomeravonden. Het voelde alsof we wakker werden uit een lange winterslaap en er een grote goesting in het leven opborrelde.

Tip! De keramieken vazen vervangen we door transparant glaswerk dat de binnenvallende zonnestralen in huis mooi reflecteert tegen de muren.

Limoenwater

Wil er nog iemand thee? My god, nee! De thee komt stilaan onze oren uit. Vanaf nu zetten we een grote ‘jar’ gevuld met limoenwater en kruiden, gember en komkommer op de tafel. ’t Is een goed voornemen: meer drinken. En van die verdomde theekoekjes afblijven. De kruiden voor ons limoenwater halen we gewoon allemaal vers in huis en zetten we dicht bij mekaar in de plantenbak van Ferm Living. Dat geeft meteen een frisse lentetoets aan je keuken.

Nieuwe sfeer in huis

Een gemakkelijke ‘trick’ die niet duur hoeft te zijn: vervang al dat wol in huis door fris katoen of linnen, net zoals je met je garderobe doet! Gedaan dus met cocoonen onder die wollen plaid, we brengen een linnen plaid in huis die je ’s avonds nog wel warm houdt maar die vooral een frisse kleur in huis moet brengen. De kleuren Heart Wood en Early Bird van Levis werken heel mooi samen voor je accessoires!

De opstelling van je zetels veranderen, zelfs minimaal, kan een hele nieuwe sfeer brengen in je huis. Een leeszeteltje aan het raam, of de eettafel 180° draaien zodat er meer zicht is op de tuin. Of groter: wie weet kan je wel je eettafel switchen met de zithoek. Ozanne bijvoorbeeld haalt haar salon voor de kachel weg en schuift het meer naar het grote raam toe.

Haal de lente binnen én buiten

De lente haal je pas echt in huis door de deuren open te zwieren: de knisperige geur van de natuur wanneer die opwarmt in de ochtendzon, nothing can beat that. Maar omdat we beide eerder koukleumen zijn, schaffen we ons een deurstopper aan en gaat onze tuindeur voorlopig enkel op een kiertje open. We zetten wel een grote mand met plaids klaar, met ernaast een laarzenrek en een voetenveger zodat we geen enkel excuus meer hebben om niet naar buiten te trekken.

En om onszelf helemaal lenteklaar te krijgen, zetten we buiten op het terras een gezellige hangstoel waar we met onze plaid in weg kunnen zakken bij een ondergaande zon en de terrashaard aan. Naar de natuur kijken en luisteren. Da’s lente!

De voorjaarsfavorieten van Guillemine en Ozanne

Hangstoel van HKliving, deurstopper van One World Interiors, champagneglazen van Ferm Living, Tokyo kussen van HKliving, stolp van House Doctor, lantaarn van Lene Bjerre, kussen van HKliving, opbergmand van Urban Nature Culture, terracotta potten van Esschert Design, waterkan van Leonardo, terrashaard van Fuego, plantenbak van Ferm Living.

Over Guillemine en Ozanne

vtwonen stylisten ozanne en guillemine mertensOzanne en Guillemine Mertens zijn zussen én vtwonen stylisten. In het tv-programma ‘Een frisse start met vtwonen‘ helpen ze gezinnen verhuizen én maken ze van hun huis een echte thuis. Samen ontwerpen ze ook poefs en kussens voor hun eigen interieurlabel Jackie Brussels.

Tekst en foto’s: Guillemine en Ozanne Mertens

nog meer: styling