Zacht en warm
Minimalisme klinkt je waarschijnlijk bekend in de oren: strakke lijnen, een rustige sfeer en een eenvoudig kleurpalet vormen hier de basis. Maar minimalisme betekent niet per se streng: dat bewijst de warm minimalistische stijl. Hier hebben afgeronde lijnen, verfijnde texturen en warme kleurtinten hun plaats in het geheel. Resultaat is een rustige leefomgeving die toch geborgenheid uitstraalt.
Woonstijl warm minimalisme
Warm minimalisme valt op door zijn pure eenvoud. Hij draait om een rustige basis met warme elementen. Er is een belangrijke link met de Amerikaanse designstroming mid-century modern. Ook hier zorgen verfijnde texturen en rondingen voor een prettige sfeer. Neem warm minimalisme trouwens niet te letterlijk: je hoeft niet alle muren in huis in een warme tint te hullen. De truc zit 'm meer in vormen, stoffen en contrasten. En niet te vergeten: hout.
Hoe pas je de stijl toe?
Vaak begint deze stijl met een lichte basis met een warme ondertoon. Daarna bouw je - laag op laag - aan warmte en verzachting, van rondingen tot textiel en texturen. Denk aan een hoogpolig vloerkleed, een parketvloer en ronde eetkamerstoelen. Waarborg hierin wel de subtiliteit die past bij het minimalisme: kies bijvoorbeeld voor strakke, moderne verlichting en pas wat accessoires betreft de kunst van het weglaten toe. Selecteer de accessoires die je kiest heel bewust. Hard belijnde items, zoals deze kandelaar, zorgen voor een minimaal accent, terwijl een vaas met rondingen meer zachtheid toevoegt.
In de woonkamer pas je de stijl toe met een bank in een bijzondere vorm met afgeronde lijnen, zoals deze modulaire bank. Durf bovendien voor imperfect textiel te kiezen: een rafelrandje hier en een openstaande naad daar maken het geheel levendiger. Minimalisme met een twist zien we ook terug in de eethoek. Combineer een eettafel in donker walnotenfineer met ronde stoelen in zacht bouclé.
Welke materialen horen bij warm minimalisme?
We zeiden het al even: hout is een belangrijke speler en maakt deze woonstijl warm en elegant. Andere materialen in de warm minimalistische stijl zijn vaker mat dan glanzend en hebben verfijnde texturen. Textiel als katoen, wol en luchtig bouclé ademen kwaliteit en finesse. Iets wat goed past bij warm minimalisme, want kwaliteit gaat boven kwantiteit.
Typische kleuren voor warm minimalisme
De warm minimalistische-stijl begint met wittinten en wordt verder ingekleurd met naturelkleuren. Denk aan verschillende bruinnuances, antraciet en beige. Kleuren mogen hierbij best contrasteren: zet gerust een donkerbruin naast een krijtwit. Zwart-wit kan ook, maar zoek dan de verzachting in de textuur. Verkies bijvoorbeeld zwart hout over zwart metaal.
Meer inspiratie
Het mooie aan deze stijl is dat ie toegankelijk en tijdloos is. Nog niet helemaal overtuigd? Laat je verder inspireren door deze tips voor het decoreren van een minimalistisch huis of kijk binnen in deze 5 minimalistische huizen.