Róisín Lafferty
Wie Róisín Lafferty, interieurarchitect uit Dublin en oprichter van ontwerpbureau Róisín Lafferty (voorheen Kingston Lafferty Design). Ze werkt aan projecten van hoogwaardige villa's tot hotels en clubs.
Wat In 2024 voegde Róisín twee huizen in Dublin samen tot één gezinshuis van 410 vierkante meter. Door te spelen met gespiegelde opstellingen accentueerde ze de verbinding en de flexibele overgangen tussen de ruimtes.
Nu en later
Voor dit project in Dublin was een sterke visie nodig. Het gezin zat namelijk met een paar uitdagingen: het huis waar ze met twee tieners woonden, begon te krap te voelen. Dus kochten ze het naastgelegen pand. Van twee huizen één maken, was het idee. Alleen zouden ze daarmee de mogelijkheid verliezen het huis ooit weer te splitsen wanneer de kinderen op zichzelf willen wonen. Interieurontwerper Róisín Lafferty kwam met een ingenieus plan. Ze gaf het gezin een thuis voor nu, dat later weer gesplitst kan worden.
“Ik heb bewust gekozen voor een contrastrijke keuken met kwartsiet en eiken”
Bijzonder plan
Lafferty koos voor een U-vormige plattegrond, met een tuin tussen de twee armen van de voormalige huizen. 'Het punt waar de twee huizen in elkaar overlopen, wilde ik uitlichten met een lounge die zich als een amfitheater naar de tuin richt', zegt ze. De bewoners reageerden aanvankelijk terughoudend en vroegen zich af of een living in de overgangsruimte niet vreemd zou aanvoelen, maar Lafferty was ervan overtuigd dat dit de beste plek in huis zou zijn. Ze ontwierp een mosgroene bank, verzonken in de muur, en een groene marmeren vloer met een open haard van hetzelfde materiaal. Door een bronskleurige spiegel aan het plafond lijkt de tuin door te lopen in de ruimte. 'De bewoners dachten dat ik gek was, maar toen ze het ontwerp zagen, vertrouwden ze me.'
“De lounge is als een amfitheater dat zich op de tuin richt”
Mooi ritueel
Nog zo'n verbindingspunt is de lees- en muziekruimte op de begane grond. Een lange, blauwe boekenkast loopt over de lengte van de twee kamers die elkaars spiegelbeeld zijn, en bevat een paar deuren die er onopvallend in zijn verwerkt. Lafferty: 'Als alle deuren daar open staan, kun je de volledige breedte van het pand zien.' Zo'n beetje elke kamer, van de mediaruimte tot de keuken, is naar de tuin gericht en kreeg een duidelijke eigen stijl en functie. De eetkamer, bijvoorbeeld, heeft een onmiskenbare Japanse touch. Bedoeld als inspiratie om dineren tot een ritueel te verheffen. 'Eten gebeurt tegenwoordig vaak aan een keukeneiland, waar iedereen komt en gaat. Deze familie wilde het tegenovergestelde, dus creëerden we een intieme eetruimte die interactie aanmoedigt.' De look van de eetkamer is minimalistisch: een houten wand met verticale latten verbergt de kastruimte, een zwevende betonnen bank biedt leesruimte in een raamnis, en transparante roomdividers van koper zorgen voor een subtiele afscheiding van de keuken. De enige afleiding rondom de felrode tafel, is het uitzicht op de tuin.
“Dit gezin is dynamisch, dat wordt weerspiegeld in het interieur”
LEES OOK
Binnenkijken in een appartement in hartje Antwerpen met een kalme, harmonieuze sfeer
Expressief
'Ik heb bewust gekozen voor een contrastrijke keuken op de sobere betonnen basis. De lichte eiken kastenwand, het kwartsiet van het keukenblad en de spatwand, en de gelakte turquoise kasten met koperen grepen komen zo goed tot hun recht. Het is een dynamisch gezin; ze zijn energiek, jong, ze houden van muziek en van gezelligheid. Dat wilde ik weerspiegelen in het interieur. Voor mij betekent dat kleur aanbrengen, texturen in lagen toevoegen en spelen met contrast – het huis moest plezier uitstralen.' Lafferty heeft duidelijk oog voor lijnen en details. Zo is de trapleuning in de muur verwerkt en het bedframe perfect uitgelijnd. 'De mensen met wie ik samenwerk, begrijpen mijn manier van denken, maar met nieuwe aannemers kost het soms wat tijd. Als ik details opmerk die op dat moment irrelevant lijken, denken ze soms dat ik overdrijf, maar de waarheid is dat je tien stappen vooruit moet denken om alles er scherp uit te laten zien.'
“Je moet tien stappen vooruit kijken om alles er scherp uit te laten zien”
LEES OOK
Innemende interieurs: dit waren de mooiste binnenkijkers met design stijl van 2024
Flexibel gezinshuis
Vooruitdenken is exact wat Lafferty deed voor dit project. Een huis dat zowel nu als in de toekomst perfect moet functioneren, vraagt immers om een innovatieve aanpak. Lafferty's ontwerp transformeerde die uitdaging tot een showcase van slimme oplossingen en esthetiek. Elke ruimte is zorgvuldig afgestemd op de huidige behoeften van het gezin, en laat tegelijkertijd de mogelijkheid open voor toekomstige aanpassingen. Het resultaat is een huis dat de unieke persoonlijkheden van het gezin weerspiegelt én flexibel mee kan evolueren.
“Ik bracht kleur en textuur aan en speelde met contrast; het huis moest plezier uitstralen”
stijlvol wonen 01-2025 | productie Living Inside | fotografie Ruth Maria Murphy | brontekst Anna Bisazza | tekstbewerking Maya Toebat