Even voorstellen
Bewoners: Kelly Desmet (32, bedrijfsjurist) en Arthur Verraes (32, eigenaar van architectenbureau Atelier Avondzon) en hun zoon Lou (1,5). Ze delen een passie voor interieur en design .
Wat: Een laat 19e-eeuwse bel-etagewoning van 198 m2 in Gent, met tuin en dakterras.
Online: atelieravondzon.be, @atelieravondzon
Overal groen
Een nieuw aangelegde tuin die al tijdens de oplevering van het huis een groene oase is? Dat komt niet vaak voor. Kelly en Arthur dachten vooruit en transformeerden de volledig bestraatte binnenplaats al meteen tot een tuin vol groen. Tijdens de drie jaar durende renovatie van hun 19e-eeuwse bel-etagewoning in Gent kregen de jonge planten de tijd om te groeien. 'Een bel-etage brengt wel veel licht in de leefruimte, maar is doorgaans niet verbonden met de tuin', zegt Arthur. 'Dankzij slimme aanpassingen is hier door het hele huis groen verwerkt.' De grote slaapkamer op de begane grond zit deels in een uitbouw en heeft uitzicht op de tuin. Op de uitbouw legden ze een daktuin aan, die vanuit de woonkamer via een groot schuifraam zichtbaar is en optisch overvloeit in de tuin. 'Net als beneden hebben we deze planten zo snel mogelijk aangeplant.' Ook op de tweede verdieping creëerden ze een dakterras, waardoor er op elke verdieping verbinding staat met het groen buiten.
LEES OOK
Bovennatuurlijk: Stijlvol Wonen 2 is nu te bestellen én wordt gratis thuisbezorgd
“We hebben de planten zo snel mogelijk aangeplant, zodat ze tijd hadden om te groeien”
Plannen bijschaven
Arthur is architect en tekende een volledig nieuwe indeling voor hun toen nog vervallen huis dat drie woonlagen telt. 'Het is belangrijk om te blijven focussen en niet van je plan af te wijken. Ook als anderen zeggen dat je beter alles kunt afbreken.' Kelly en Arthur deden vrijwel alles zelf, waardoor de verbouwing drie jaar duurde. Het huis bevat veel maatwerk waar het stel veel tijd aan besteedde in de ontwerpfase, van praktische kastenwanden en decoratieve nissen tot platenspelerkast. 'Het grote voordeel was dat we onze plannen nog konden aanpassen waar nodig, bijvoorbeeld om beter in te spelen op de lichtinval en aandacht te geven aan details.' De komst van hun zoon Lou motiveerde hen om het proces tegen het einde te versnellen.
‘‘Onze liefde voor stoelen gaat zo ver dat we elkaar stoelen als verjaardagscadeau geven’’
Onderbuikgevoel
Er is ver zicht en veel licht aan de voorzijde dankzij de ligging aan een T-splitsing. Arthur: 'Vanaf dag één wisten we dat het keukeneiland een blikvanger moest zijn. Het is vanaf de straatkant zichtbaar en heeft veel weg van een meubel. Door veel zelf te doen en kosten te besparen, konden we uitpakken met dit ontwerp.' Ook de losse designstukken selecteerden ze zorgvuldig. Het is een mix van iconische ontwerpen, zoals de Steltman stoel van Rietveld, en nieuwere items van ontwerpers van nu, zoals Faye Toogood en designduo Muller Van Severen. 'Een rode draad is er niet; het zijn meubels die we stuk voor stuk heel mooi vinden. Die eclectische mix vinden we fijn. Naast enkele nieuwe stuks kopen we voornamelijk tweedehands. De lokale design scene volgen we via beurzen als Belgium Art and Design, Collectible en For the Now. Zo hebben we ook de mannen achter Vormen ontmoet, van wie we onze eerste designstoelen kochten. Onze liefde voor stoelen gaat zo ver dat we elkaar stoelen als verjaardagscadeau geven. Er staan er nog wel wat op onze wishlist, zoals de aluminium CN°II stoel van Maarten Van Severen, maar voorlopig blijft het bij voorzichtig meebieden op veilingsites.'
LEES OOK
Voor designlovers: 7x zo haal je design in het interieur met een klein budget
“Door veel zelf te doen en kosten te besparen, konden we uitpakken met het keukeneiland”
stijlvol wonen 02-2025 | productie Living Inside | fotografie Mr. Frank | brontekst Sara Dal Zotto | tekstbewerking Jackie Oomen