Zo kies je de juiste combinatie lampen voor in de slaapkamer

beeld vtwonen Beeld

Een lamp kan sfeerbepalend zijn in een ruimte, zo ook in de slaapkamer. De juiste combinatie van lampen in de slaapkamer is dan ook essentieel. Je wilt kunnen zien welke outfit je kiest, een boek lezen in bed, maar ook sfeer maken. Zo kies je de juiste combinatie lampen voor in de slaapkamer. 

Lees verder onder de advertentie

Een oase van rust

Op de slaapkamer wil je vaak in de ultieme rustmodus komen. Een slaapkamer staat dan ook voor complete ontspanning, en lamp en licht dragen daar een steentje aan bij. Zo staat fel en wit licht meestal niet garant voor een relaxte sfeer. Warm en gedimd licht daarentegen wel. Zorg dat de grootste lichtbron in de slaapkamer dan ook warm én dimbaar is. Zo heb je zowel functioneel als sfeervol licht.

Extra warm licht dat bijna naar oranje neigt, vind je met een lichtbron in 2200K. Iets feller is een lichtbron in 2700K, meteen de meestvoorkomende lichtsterkte voor binnenshuis, omschreven als ‘warm wit’.

De functie van de slaapkamer

Als de slaapkamer niet wordt gebruikt om kleding te passen of een boek te lezen, is een enkele hanglamp, plafonnière of kroonluchter toereikend. Mocht de slaapkamer ook de plek zijn waar de kledingkast staat, dan kunnen dimbare spotlichten de uitkomst bieden. Wanneer je er meerdere plaatst in de richting van de objecten die extra lichtinval kunnen gebruiken, heb je altijd voldoende licht. Met dimbare lampen heb je namelijk iets méér licht om de inhoud van de kledingkast goed te zien, en iets mínder voor extra sfeer.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Onder deze stoffen slapen we nóg fijner

Gericht licht

Aan een grote lichtbron kan je kleine lichtbronnen toevoegen. Je wilt de slaapkamer tenslotte niet bij elk nachtelijk wc-bezoek in een soort landingsbaan omtoveren. De klassieke nachtlampjes mogen dus niet ontbreken. Die nachtlampjes kun je scoren in de vorm van een mooie wandlamp of tafellamp. Een trend die we ook steeds vaker spotten: laaghangende hanglampen langs de weerszijden van het bed. Met een extra lang snoer kunnen deze wandlampen dienen als nachtlampje.

Ook hierbij geldt weer: stel de functie van de nachtlamp vast. Ben je dol op lezen in bed? Dan kan een gerichte wandlamp de klus beter klaren dan een stijvolle tafellamp op een nachtkastje.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Geen nachtkastje, geen probleem! Dit zijn 8 alternatieven

Extra sfeermakers

Met twee functionele lichtbronnen op de slaapkamer ben je er eigenlijk al. Maar als er nog ruimte is voor meer lampen die sfeer brengen in de slaapkamer, why not? Zo kan een lichtsnoer met feestelijke lampjes langs het hoofdbord van het bed of langs een wandplank voor een romantische en sprookjesachtige sfeer zorgen.

Een chique en moderne look creëer je door LED-strips achter het bed te plaatsen. Bijvoorbeeld achter het hoofdbord. Zo krijgt je slaapkamer in een handomdraai dat hotelgevoel. Kies bijvoorbeeld voor een LED-strip die je ook nog van kleur kunt laten veranderen, zoals deze van Philips Hue. Zo zet je allerlei verschillende sferen neer.

Lees verder onder de advertentie

Een lege plek in de slaapkamer kan worden opgevuld met een mooie vloerlamp. Zeker als het om een donkere en loze hoek gaat. Pak uit met een bijzonder model om er een echte eyecatcher van te maken. Deze van Clayre & Eef zorgt ook nog voor een speelse lichtinval.

LEES OOK
Dit zijn kalme kleuren voor de slaapkamer

Lampen voor de slaapkamer shoppen…

Lees verder onder de advertentie