Verkoelende slaapkamerideeën voor de zomermaanden

Helemaal leuk dat warme weer, maar de plakkerige en slapeloze nachten zijn iets minder. Soms lijkt het onmogelijk om de slaapkamer koel te houden. Maar we’ve got your back. Met deze verkoelende slaapkamerideeën slaap je weer als een roosje. Zónder airco.

vtwonen 03-2021 | slaapkamer met opgemaakt blauw bed en plant

Luchtige materialen

Met stip op één in de categorie verkoelende slaapkamerideeën: verruil je donzige lakens voor luchtige materialen. Ga in de zomer voor linnen beddengoed en werk met meerdere laagjes. Linnen neemt veel vocht op en dat is tijdens klamme zomernachten wel zo prettig. Koelt het ’s nachts flink af? Dan is het fijn om een dunne sprei bij de hand te hebben die je zó over de lakens heen gooit.

Een gouden tip voor iedereen die de hele zomer lang het liefst onder een dekbed slaapt: een dekbed van bamboe. Het ademende materiaal houdt het dekbed heerlijk licht en koel.

LEES OOK
Zomerse styling: Hul het huis in oranje, roze en geel

Gordijnen

Wanneer de temperaturen hoog oplopen is het verstandig om de gordijnen overdag te sluiten. Dit helpt om de warmte van de zon buiten te houden. En hoe donkerder het in de slaapkamer is, hoe beter. Verduisterende gordijnen of een zonnescherm aan de buitenkant zijn dus perfect. Heb je gordijnen die veel licht doorlaten? Overweeg dan om de ramen (tijdelijk) te bedekken met een doek, stuk karton of verduisterende folie.

Ramen open

Eén van de meest voor de hand liggende verkoelende slaapkamerideeën is toch wel het openzetten van de ramen. Het werkt nou eenmaal het allerbeste. Zet ’s ochtends wanneer het nog koel is en ’s avonds wanneer de zon ondergaat alle ramen en deuren open. Zo kan het even flink doorluchten in huis en komt er weer frisse lucht naar binnen. Bang voor muggen in de slaapkamer? Zorg dan dat er een hor of vliegengordijn in het kozijn hangt en houd overdag de ramen en deuren zoveel mogelijk dicht.

Ventilator

Bloedje heet op de slaapkamer? Dan is een ventilator een optie om ’t frisser te maken. Door de luchtverplaatsing daalt de gevoelstemperatuur. Voor een extra koele bries kun je een fles water uit de vriezer halen en voor de ventilator zetten. Zet voor het slapengaan een raam wagenwijd open en zet de ventilator er naar buiten gericht voor. Zo blaas je de warme lucht naar buiten en wordt de koele lucht naar binnen gezogen. Het werkt echt!

LEES OOK
Zo is een airco in de slaapkamer wél stijlvol

Kamerplanten

Nóg een reden om de slaapkamer te voorzien van groen: kamerplanten werken namelijk verkoelend. Tijdens warme dagen verdampen ze namelijk overtollig water via hun bladeren en door het vocht wat in de lucht komt koelen ze zichzelf én de omgeving af. De kamerplanten die voor de meeste verkoeling zorgen zijn de sanseveria, treurvijg, rubberplant, lepelplant en goudpalm.

nog meer: slaapkamer