Upgrade voor het bed: vijf alternatieven voor een hoofdbord

Een bed is het belangrijkste element in de slaapkamer, maar vaak is het bed zelf niet zo spannend. Je moet er wat van maken met het dekbedovertrek òf met behulp van een hoofdbord. Komt jouw bed niet met een standaard hoofdbord? Dan zijn dit de mooiste (en makkelijkste) alternatieven voor een hoofdbord. 

slaapkamer inspiratie
Behang Le Mythe Skylight 60523, per rol 70 cm x 8,5 meter € 149,- (arte-international.com). Blauw vloerkleed van Zuiver € 440,-, tafellamp van vtwonen € 126,- (vtwonen.be). Facet wandlamp met goudkleurige voet € 98,-, bruine linnen sprei € 397,50, houten stoel € 649,- (nordal.eu). Chinese lampionlamp € 535,50 (hkliving). Linnen dekbedovertrek Petroleum, 220×240 cm € 79,99, kussenslopen, 60×60 cm per 2 € 45,99 (zarahome.com). Hoofdbord op maat gemaakt, prijs op aanvraag (stoffeershop). Linnen kussen, 70×50 cm € 34,95, groen fluwelen kussen, 50×50 cm € 34,95 (iblaursen). Lichtblauw fluwelen kussen, 40×60 cm € 34,- (bungalow.dk). Bijzettafel prijs op aanvraag (designtales).

Een hoofdbord van verf

Alternatieven voor een hoofdbord hoeven niet allemaal tastbare items te zijn. Creëer een optisch hoofdbord met verf door een vak achter het hoofdeinde van het bed te schilderen. Je kunt voor een recht-toe-recht-aan vak gaan voor een modernistische touch, maar je kunt het ook zachter maken door met ronde vormen te werken. Extra fijn aan het verven van een hoofdbord is dat je er alle kanten mee op kunt. Ga voor een contrasterende kleur om het bed extra te laten opvallen. Of juist voor een zachte tint om het bed een te maken met de ruimte.

Met een printje

Hoofdborden met een opvallend design zijn vaak lastig te vinden. Gelukkig kun je er gemakkelijk een zelf maken met behulp van een paar multiplex platen en een rol behang. Zeker als de kamer wel wat extra’s kan gebruiken. Ga voor een behang dat goed matcht bij de rest van de slaapkamer en pak de multiplex platen hier volledig mee in. Plaats de platen achter het bed en voilà: een hoofdbord met een opvallend design! 

LEES OOK
Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuw bed? Zo stel je jouw ideale slaapplek samen

Vliegend tapijt

Tegenwoordig spot je steeds vaker mooie wandkleden en tapijten aan de muur. Ook wandkleden zijn mooie alternatieven voor een hoofdbord. Hallo aaibaarheid! Kies voor een extra dik tapijt. Zo kun je het geluidsreducerende voordeel meepakken en kies je voor extra comfort. Twee vliegen in een klap! Of ga voor een mooi macramé werk voor een bohemian sfeer op de slaapkamer. Zoals dit geweven wandtapijt van La Redoute.

Omlijsting

Lambrisering kan naast sfeer toevoegen ook een praktisch voordeel met zich meebrengen. Zeker als je ervoor kiest om de lambrisering op de muur achter het hoofdeinde van het bed te plaatsen. Kies voor lambrisering met een brede toplijs. Op die manier kun je accessoires en extra spullen erop kwijt waardoor het ook direct dient als alternatief voor een nachtkastje. Double score

In een handomdraai

Je kunt niet alleen gemakkelijk een bed maken met behulp van pallets, ook een hoofdbord is zo gepiept. Plaats twee pallets verticaal achter het bed en je bent er eigenlijk al. Een stoere en robuuste look in een handomdraai. Zorg dat het bed goed strak tegen de pallets staan, zodat deze niet om kunnen vallen of verwerk ze in het bedframe. Voor extra stevigheid kun je ze altijd aan de muur bevestigen. Daarnaast kun je de pallets natuurlijk voorzien van een nieuw kleurtje of versier je ze door er bijvoorbeeld planten op of in te plaatsen. 

LEES OOK
6x de coolste meubels van pallets

nog meer: slaapkamer