Licht uit: zo kies je lampen voor in de slaapkamer

beeld vtwonen Beeld

Langzaam wakker worden bij zacht licht of een fijne schemer voor het slapen gaan, een lichtplan in de slaapkamer is nooit een overbodige luxe. Je kunt zelf bepalen in welk licht je de slaapkamer hult. Hoe? Een kwestie van de juiste lampen laten schitteren op de juiste plek.

Lees verder onder de advertentie

De basis

Het lichtplan voor in de slaapkamer begint bij de basis. Welke sfeer moet de slaapkamer uitstralen? Fris en ruimtelijk of juist knus en romantisch? Lampen zijn in de slaapkamer heel bepalend. Ingebouwde spotjes creëren bijvoorbeeld een luxe hotelgevoel en verlichten op subtiele wijze meerdere hoeken in de kamer. Een hanglamp verlicht daarentegen alleen het bed en is het schitterende middelpunt van de kamer.

Spotjes in het plafond én een blikvanger boven het bed? De basisverlichting kan uit meerdere lagen bestaan, je vormt het lichtplan helemaal naar wens.

Dimbare verlichting

Omdat je het maar beter in één keer goed kunt doen, zijn lichtbronnen minstens zo belangrijk. Laat hoge lumen liggen en ga voor warme en dimbare lichtbronnen in de slaapkamer. Dimmers doen heuse wonderen! Je kunt de lichtsterkte bij het wakker worden en voor het slapen gaan aanpassen aan elke mood. Sommige dimbare lampen kun je zelfs via de telefoon bedienen, hoezo lui?

Lees verder onder de advertentie

Tip: check van tevoren altijd of de lampen in de slaapkamer een dimbare lichtbron kunnen hebben.

Ieder z’n kant

Niet te fel, maar sterk genoeg om bij te lezen en het holst van de nacht op te lichten. Ga voor twee gelijke lampen aan weerszijde van het bed om eenheid te creëren en laat het design de sfeer bepalen. Geen plek voor nachtkastjes? Hang de lampen aan de wand om ruimte te besparen. Deel je het bed met z’n tweeën? Dan is het wel zo fijn als ieder zijn eigen lamp kan bedienen, draadloos of met een snoer.

Lekker slapen? Vier slaapkamerrituelen voor een heerlijke nachtrust.

Lees verder onder de advertentie

Shop de stijl…

Bron: Beeld: vtwonen 13-2020 | Styling Kim van Rossenberg | Fotografie Sjoerd Eickmans