Kies je dekbed

beeld vtwonen Beeld

Een dekbed bepaalt meer de temperatuur tijdens de nachtrust dan de matras. Om koude, of juist te broeierige nachten te voorkomen, is het raadzaam om voor aankoop de voor- en nadelen van elk soort vulling goed met elkaar te vergelijken. Ga jij voor wol of wordt het dons?

Lees verder onder de advertentie

Dons

Dons wordt altijd gemengd met kleine veertjes. Het donsgehalte (15% tot 100%) moet daarom worden vermeld. Een echt donzen dekbed bestaat uit minstens 65% dons. Een percentage van 95% is het maximum en ook het duurst. Hoe meer dons, hoe lichter het dekbed. Goede donzen dekbedden zijn licht van gewicht en warm tegelijk. Dons is het zachte deel van het verendek van een vogel, dat wat het dichtst op de vogelhuid zit. Dons is meestal afkomstig van ganzen en eenden. Leuk om te weten: hoe kouder de streek van de herkomst van deze dieren, hoe warmer je dekbed. Een donzen dekbed heeft een zelfregulerend vermogen; een goede kwaliteit dons kan zich aanpassen aan het klimaat en is ‘s zomers koel en ‘s winters warm.

Wol

Wollen dekens of dekbedden worden gemaakt van schapenwol, meestal van dieren die leven in een mild klimaat en daardoor van nature een zachte vacht hebben. In zomerdekbedden wordt de wol ook wel gemengd met wildzijde (70% tot 30%). Een wollen dekbed is zwaar en wordt dan ook vaak gebruikt door mensen die ’s nachts graag een behoorlijk gewicht op zich voelen. Het dekbed laat ook minder snel vocht gaan, dus kan soms wat klam aanvoelen.

Synthetisch

Synthetische dekbedden worden gemaakt van soepele, holle of gesloten vezels. Holle vezels zijn veerkrachtiger en isoleren beter dan gesloten vezels. Synthetische dekbedden komen steeds dichter in de buurt van dekbedden van natuurlijke materialen als dons of wol. Onder een synthetisch dekbed is het wel snel warm en broeierig. Een synthetisch dekbed wordt vaak gekozen vanwege een allergie. Een ander voordeel is dat het voordeliger is dan andere materialen.

Lees verder onder de advertentie

Zijde

Dekbedden van zijde zijn licht en sterk vocht absorberend. Slaapkamers die altijd verwarmd zijn, lenen zich goed voor dit materiaal. Zijde is een mooi product dat koel blijft, vooral in de zomer. Het bevat ook relatief weinig huisstofmijt.

Bron: vtwonen home guide 2015