De kledingkast optimaal indelen: we duiken de kast in

Het meest gebruikte meubelstuk in de slaapkamer, afgezien van het bed, is de kledingkast. Bij het uitzoeken van een kledingkast heb je in eerste instantie functionaliteit in gedachten. En toch; het oog wil ook wat. Met behulp van handige opbergsystemen, mooie manden en slim sorteren kom je een heel eind. We zetten alle weetjes over de garderobekast voor je op een rijtje.

klassieke kledingkast

Standaard kledingkast

De diepte van een kledingkast is minimaal 45 centimeter. Dat is namelijk de maat van een kledinghanger. Liever heb je de kastdiepte nog iets ruimer, zo’n zestig centimeter, zodat je ook dikke truien en winterjassen probleemloos kunt ophangen. Als je geen hangkleding hebt, dan kan de kast wat minder diep zijn.

De breedte van een kledingkast is afhankelijk van de kamer waarin de kast komt te staan. Kleinere kasten beginnen bij 50 centimeter en zijn meestal maximaal 120 centimeter breed. Een lange wand beschikbaar in de slaapkamer? Plaats meerdere kasten naast elkaar voor een royale uitstraling.

Met een kast van 175 centimeter hoog is voor de meesten nog alles binnen handbereik. Een hogere kast is ideaal voor planken met spullen die je minder vaak gebruikt. Lees: extra dekens, een skipak of die gekke carnavalsoutfit.

Heb je een kleinere slaapkamer, veel schuine wanden die je optimaal wilt benutten of specifieke behoefte voor opbergruimte? Misschien is een kast op maat de oplossing voor je. Het is in de regel wel wat duurder dan een kast met standaardafmetingen aanschaffen.

Hoe kun je een kast het beste indelen?

Wat is de ideale kledingkastindeling? Daarvoor is het goed te weten welke afstand de verschillende onderdelen in een kast moeten hebben.

  • Voor hangroedes wordt ongeveer 105 centimeter aangehouden
  • De ruimte tussen legplanken is om en nabij de 35 centimeter
  • Lades zijn doorgaans 18 centimeter hoog; uitstekend voor manden of stapeltjes kleding.

Planken, roedes en lades

Met kleding aan een roede zie je in één oogopslag wat je hebt en de kleding zal niet snel kreuken. Dat is prettig bij blouses, jurken en bij shirts van stoffen als zijde, katoen, fluweel en linnen. Ook pakken en gestreken pantalons hang je bij voorkeur aan een mooie hanger. Je kunt twee roedes boven elkaar kwijt in een hoge kledingkast, maar zorg ervoor dat ook de bovenste roede binnen bereik is. Tenzij je kiest voor een garderobelift. Dat is een stang aan de roede waarmee je in één simpele beweging de roede naar je toehaalt.

Er zijn kledingstukken die opgestapeld het beste tot hun recht komen: een wollen trui of zware sweater rekken uit aan een hanger en vouw je daarom liever op. Met plankverdelers voorkom je dat stapeltjes kleding omvallen wanneer je ’s ochtends de kast plundert opzoek naar dat ene hemdje… Ook manden lenen zich voor het bedwingen van kleren, met rust en eenheid als bonus. Meer planken nodig? Deze hangende opberger hang je aan de kledingroede en is goed voor een hele collectie aan schoenen, tassen, kleding en accessoires.

Planken hoog in de kast gebruik je voor spullen die je minder vaak nodig hebt en een inklapbaar krukje of ladder helpt je erbij te komen.

LEES OOK
Manden, je kunt er niet genoeg van hebben

Kastverlichting is een pre

Een spot of led-lichtstrip in de kast is in een mum van tijd geïnstalleerd en als het er eenmaal hangt: halleluja! Dat is wat je denkt als je op een donkere winterochtend de kastdeuren opent en al je kleding goed verlicht voor je geëtaleerd is. Hang de lichtpunten aan de voorzijde van de kast zodat je er veel profijt van hebt.

open houten kast

De diepte van een kledingkast is minimaal 45 centimeter. Dat is namelijk de maat van

een kledinghanger

Wat te doen met een kleine slaapkamer?

De hoogte in! Benut de loze ruimte en plaats een kast tot aan het plafond. Ook kunnen schuifdeuren uitkomst bieden in een kleine slaapkamer. Greeploos staat niet alleen rustiger, het scheelt zo’n 1 à 2 centimeter. Dat lijkt weinig, maar kan veel verschil maken in een klein kamertje.

Heb je te maken met een beperkende schuine wand in de slaapkamer? Plaats lagere ladekasten trapsgewijs eronder. Zo benut je de ruimte efficiënt en het geeft een leuk, speels effect.

Een ladekast of meidenkast op ranke, hoge pootjes staat elegant en lijkt optisch minder ruimte in te nemen. Je blijft namelijk de vloer zien en behoudt gevoelsmatig daardoor meer oppervlak. Met wat opbergers op de kast creëer je extra ruimte in een handomdraai.

Een kleine slaapkamer toont snel rommelig. En laat rommel nou net het ding zijn wat nou niet echt bevorderend is voor een goede nachtrust. Houd losse spullen zoveel mogelijk achter gesloten kastdeuren of in lades. Een ander toverwoord in stylingland is: clusteren! Dat wil zeggen, prularia groeperen en mode-items die te mooi zijn om op te bergen bij elkaar hangen. Zoals aan deze decoratieve ladder.

Waar zet je de kledingkast?

Een slaapkamer heeft in wezen niet veel nodig. Sterker nog, hoe rustiger de slaapkamer, hoe beter voor de nachtrust. Bed, nachtkast, kledingkast; meer heb je eigenlijk niet nodig. Meestal staat het bed tegenover de kamerdeur of tegen de muur naast de kamerdeur, met de kledingkast ertegenover. Houd er bij het plaatsen van de kast in ieder geval rekening mee dat de kamerdeur voldoende open kan en zorg dat de kast zo min mogelijk daglicht wegneemt.

Je wilt fatsoenlijk om het bed heen kunnen lopen. Daarvoor is het zaak even stil te staan bij de draaicirkel van de kastdeuren. Zijn de kastdeuren 2 centimeter dik en 50 centimeter breed? Reken dan minimaal 52 centimeter van de kast naar het bed (of ander meubelstuk).

DIY kledingkast

Wil je besparen en ben je wel te porren voor een lekker klusproject? Stroop de mouwen maar vast op, want met deze DIY maak je voor amper 500 euro zelf een inloopkast. Met behulp van stellingkasten, ladekasten en kledingrekken tover je de kast van je dromen in huis. Toegegeven: alleen voor de gelukkigen die een kamer overhebben.

nog meer: slaapkamer