Beter slapen? Zet (een van) deze planten in de slaapkamer

Wand geverfd met kalkverf in kleur Agave per liter € 45,85 (cartecolori.nl). Rotan ornament op muur h€ 69,95, bamboe lantaarn € 88,95, mand van waterhyacinth € 54,95 (manggisliving.nl). Jeansblauwe sprei Gulved, 26×250 cm € 49,95 (ikea.nl). Grijsblauw linnen dekbedovertrek, 240×220 cm € 219,-, linnen kimono Hortensia € 119,-, grijsblauw linnen laken op kist, 240×260 cm € 139,- (timelesslinen.com). Olijfgroen dekbedovertrek, 240×220 cm € 99,-, groen fluwelen kussen, 50×90 cm € 19,99 (hm.com). Hardblauw kussentje Venche € 4,99 (ikea.nl). Grijsblauw linnen/katoen kussen € 49,95, blauwe klapstoel € 29,99, groene metalen kist € 69,95, grijsblauw kussen op kist € 49,95 (hetkabinet.nl). Boompje Lyrata/tabaksplant – vioolbladplant (kwekerij). Plant Monstera Deliciosa plant, betonnen pot (tuincentrum).  Beeld

Niets zo kalmerend als de natuur. Dus slaap je slecht? Omring je bed dan met planten in de slaapkamer en je slaapt binnen de kortste keren weer als een roos. Zo’n plant in de slaapkamer kalmeert niet alleen de geest, het staat ook gewoon gezellig. Dit zijn de vijf ultieme slaapkamer planten voor naast je bed.

Lees verder onder de advertentie

Gezondheidsvoordelen van planten

We gaan naar buiten om te ontspannen, schone lucht in te ademen en te genieten van de natuur. Waarom dan niet een beetje van buiten naar binnen halen om die voordelen ook binnenshuis te ervaren? Reserveer daarom vanaf nu wat ruimte voor planten in de slaapkamer: die helpen je tot rust te komen en stress kwijt te raken.

LEES OOK
Toe aan een nieuwe kleur in de slaapkamer? Ga voor ontspannend groen

De mogelijk geneeskrachtige werking van planten is je waarschijnlijk al wel bekend, maar volgens sommigen zijn planten óók bevorderend voor de nachtrust. Dat laatste is ook wetenschappelijk bewezen: planten hebben een rustgevend effect op ons brein. De kalmerende werking van onze groene huisvrienden is onder andere aangetoond in dit onderzoek. Daaruit komt naar voren dat planten het stressniveau verlagen. Een slaapkamer met veel planten zorgt er zelfs voor dat je bloeddruk en hartslag dalen en angstgevoelens afnemen. Sterker nog, alleen al door te kijken naar een plaatje van een plant (zoals op deze poster) ervaar je die kalmerende werking, blijkt uit dit onderzoek van Psychology Today.

De beste planten voor op de slaapkamer

Sta je nu te popelen om een oerwoud van je slaapkamer te maken? Dan wil je vast weten welke planten het meest geschikt zijn. Het goede nieuws: elke plant is geschikt, dus kies vooral wat je mooi vindt, maar er zijn er vijf die je er zeker bij wilt. Is het niet vanwege hun zalige geur, dan is het wel door hun wonderschone uiterlijk.

1. Aloë Vera

De dikke bladeren van de (op z’n Latijns) Aloë Barbadensis gedijen het best op een plek waar veel daglicht naar binnen schijnt. Slaap je op het zuiden? Dat is perfect voor deze vetplant. Zet de Aloë Vera plant op de slaapkamer het liefst op de vensterbank, of op een nachtkast of tafel onder het raam. Zolang het maar veel daglicht vangt.

2. Jasmijn

Vanwege de zachte geur en de lieflijke witte bloemen is de Jasmijn plant een goede keuze als slaapkamerkameraad. Het is een sierlijke, kleine struik vol donkergroene bladeren die soepel naar beneden vallen. Hang de plant in de slaapkamer op aan de gordijnroede (tenminste, als die dat houdt) of aan een hemelbed, of zet de Jasmijn op een plank boven het bed. Zo kunnen haar bladeren en bloemen naar beneden groeien en word je elke ochtend wakker onder een hemel van bloemen.

3. Valeriaan

Valeriaan wordt al sinds jaar en dag gebruikt om kwaaltjes mee te lijf te gaan. Zo ook voor slaapproblemen. Een Valeriaanplant naast je hoofdkussen zal daarom best wel eens bevorderlijk kunnen zijn voor de nachtrust. Al is het maar vanwege die betoverend mooie roze of witte bloemen die een zalige geur verspreiden door de slaapkamer.

4. Lavendel

Van de lavendelvelden in Frankrijk tot de zeepjes, parfums, douchegels en theesmaken: de lavendelplant staat bekend om haar verrukkelijke, frisse geur en lieflijke paarse bloemen. Een prachtige plant om de slaapkamer mee op te fleuren, die de lucht daar ook nog eens lekker fris houdt. Zet de lavendelplant naast je bed, op de vensterbank, of – als je dat hebt – op een dressoir in de slaapkamer.

5. Klimop

Ben je op zoek naar planten voor de slaapkamer die wat anders doen dan alleen maar een beetje knap zijn? Neem een klimop plant. Mooi om die naast het bed te zetten en via de spijlen van het hoofdeind omhoog te laten klimmen. Geen klimrek als bed? Laat de klimop plant de slaapkamer vergroenen door ‘m via een kast, toiletmeubel, gordijnroede of lichtsnoer te laten klimmen. Het is ook nog eens een heel zelfredzame plant; een klein slokje water op z’n tijd is alles wat-ie van je nodig heeft (plus wat lovende woorden over z’n uitmuntende klimprestaties).

Planten in de slaapkamer voor schonere lucht: fabel of feit?

Lange tijd werd beweerd dat planten in staat zijn de lucht te zuiveren. Dat kwam lang geleden (in 1989 welteverstaan) naar voren uit dit onderzoek van NASA. Voor een recenter onderzoek, dat verscheen in tijdschrift Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology, werden 12 studies en 196 experimenten uit de afgelopen 30 jaar onder de loep genomen. De conclusie? Het luchtzuiverende effect van planten is verwaarloosbaar. Het vereist namelijk enorm veel groen om de lucht te zuiveren: 10 tot 1000 planten per vierkante meter vloeroppervlak. Wil je dat planten de lucht zuiveren in de slaapkamer, dan heb je er dus wel een heleboel van nodig.

Haal buiten naar binnen met groen…

Bron: beeld: vtwonen 05-2019 | Styling Moniek Visser | Fotografie Stan Koolen

Lees verder onder de advertentie