Baden in luxe met een bad in de slaapkamer

Baden en slapen in één ruimte: dat klinkt als muziek in de oren, nietwaar? De slaapkamer is tenslotte de plek om te ontspannen en ontsnappen aan de alledaagse hectiek. Een bad in de slaapkamer is dus lang zo’n gek idee nog niet. Verwennerij van de hoogste orde! en dit moet je erover weten.

bad in slaapkamer
Kledingrek DIY uit vtwonen 08-2021. Spiegel € 49,99 (hm.com). Leren beige muiltjes € 89,-, fabric spray € 12,-, fles delicate detergent € 9,-(stories.com). Bruin suède loafers € 150,-, leren gympen Veja Campo € 125,-, gevlochten tas € 89,-, beige linnen blouse met korte mouw € 49,-, bruine linnen blouse € 49,-, witte blouse met lange mouw € 79,-, juten vloerkleed,70×150 cm € 59,- (arket.com). Linnen dekbedovertrek, kleur Tabak, 240×220 cm € 79,99 (zarahome.com). Gestreepte jurk beige/wit € 79,95 (studione9en.nl). Kledinghangers per 5 stuks € 3,99 (ikea.com). Overig privébezit.

Bad in de slaapkamer: ultieme luxe

Of je nou een bad in de slaapkamer wilt omdat de badkamer er te klein voor is, of omdat je de slaapkamer een luxe upgrade wilt geven: je zult jezelf dankbaar zijn. Een aantal argumenten om ervoor te gaan:

  • De slaapkamer is dé plek om tot rust te komen. Met dat in gedachten: wat is hier naast een bed nou geschikter voor dan een badkuip? Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat badderen de nachtrust bevordert.
  • Heb je een kleine badkamer? Verplaats het bad dan naar de slaapkamer zodat je in de badkamer wat meer ruimte hebt, voor een riante douche bijvoorbeeld.
  • Een badkuip aan het bed is ultiem hotel chic. Je rolt zo je bed in na een badsessie of andersom.
  • Ruimte over in de slaapkamer? Benut die dan wijs. Een bad is een effectieve manier om beschikbare ruimte functioneel in te delen.
  • In bad liggen terwijl je de dag nabespreekt met je geliefde die alvast onder de wol is gekropen. Hoe knus is dat? Voor wie juist even behoefte heeft aan wat privacy, biedt een kamerscherm uitkomst, bijvoorbeeld deze van lw collection.

Slaapkamer met badkamer op zolder

Is de bovenste etage van je woning op dit moment opslag? Tijd om te ontspullen, want een zolder leent zich uitermate goed als slaapkamer. Typische kenmerken van een zolder, zoals schuine wanden, een nok en zichtbare draagbalken, maken het juist een heel charmante plek om te slapen. Zet er een bad bij en je hebt het ultieme toevluchtsoord. Is de zolder je te muffig en donker? In dit artikel lees je hoe je de zolder alsnog slaapkamerwaardig maakt.

Voor- en nadelen van bad in de slaapkamer

Het is altijd goed de voors en tegens tegen elkaar af te wegen, want toegegeven: er zijn een aantal kanttekeningen bij een bad in de slaapkamer.

Stevige ondergrond

Een bad weegt al snel zo’n 50 kilo. Gevuld met water en je lichaamsgewicht kan dat getal oplopen tot 200 tot 250 kilo. Dat is veel en om al dat gewicht te kunnen dragen is het cruciaal dat de vloer stevig is. Het is raadzaam door een specialist te laten beoordelen wat de draagkracht van de verdiepingsvloer is en of het een vol bad kan houden. Mogelijk moet er een nieuwe vloerconstructie worden ingebouwd. Zeker wanneer je in een ouder huis woont.

Vochtbestendige vloer

Je wilt natuurlijk geen waterballet naast je bed, maar wat spetters en condens, daar kom je niet onderuit. Op zich geen probleem wanneer de vloer waterdicht is. Een gietvloer, pvc of betonvloer voldoen, maar er bestaan ook keramische tegels met houtlook voor een warmere uitstraling.

Een goed slaapklimaat

Badderen zorgt voor hogere luchtvochtigheid. Niet zo prettig voor een slaapkamer, tenzij je je kleding wilt stomen of graag slaapt in een sauna. Twee aandachtspunten om het klimaat in de kamer aangenaam te houden: zorg voor goede ventilatie (bijvoorbeeld met een afzuigsysteem of door heel goed te luchten) en stook het kacheltje op, want dat maakt de lucht wat droger.

Leidingen voor een bad in de slaapkamer

Heb je naast de ruimte ook de leidingen en afvoer voor een bad in de slaapkamer? Die kun je het best laten leggen door een deskundige. Volgens werkspot.nl vraagt de gemiddelde loodgieter hiervoor tegenwoordig tussen de € 40 en € 70 per uur. Hoelang hij of zij precies bezig is, hangt af van de specifieke wensen.

bad in slaapkamer
vtwonen novilon vloer M.m.v. basiclabel.nl (zwarte houten kruk), skins.nl (shampoo van Le Labo), letoile.store (klein wit schaaltje, zeepjes, huisgeur), bymolle.com (houten droogrek), sostrenegrene.com (handdoek), zarahome.com (ovale juten mat), dille-kamille.nl (houten kam en tandenborstel). Overig privébezit.

Vrijstaand of inbouw bad

Een bad in de slaapkamer is pas echt een succes als het even interessant is in gebruik als niet in gebruik. Het is immers nogal een sta-in-de-weg, zo’n badkuip. Laat het dan in ieder geval een heel stijlvol sta-in-de-weg zijn. Een toevoeging aan het slaapkamerinterieur en een echte eyecatcher. Met een vrijstaand bad op pootjes (past helemaal bij de romantische slaapkamertrend van 2023) weet je dat absoluut te bereiken. Het voordeel van een inbouwbad daarentegen is dat de sifon voor af- en toevoer van water weggewerkt kan worden in de muur achter het bad. Bovendien neemt een bad tegen de muur minder ruimte in beslag en heb je wat meer plek langs het bad om badproducten neer te zetten.

En, zie je dat bad al helemaal staan? Of heb je nog je bedenkingen en is het badritueel voor jou echt meer een ver-van-je-bed show?

Shop mooie items voor in je mini spa en suite…

nog meer: slaapkamer