Zo geef je het terras of balkon een make-over met een budget van € 500

Wil je deze zomer maximaal genieten van jouw terras of balkon? Geef de buitenruimte dan wat extra liefde! Voor een frisse wind over je terras hoef je geen spaarvarkens open te breken. Met een budget van € 500 geef je het terras of balkon al een complete make-over.

Begin bij de basis

Een nieuwe vloer geeft je buitenruimte direct een ander gezicht. Een terras opnieuw betegelen kan veel geld en tijd kosten, maar er zijn ook goedkopere en makkelijkere opties. Deze houten balkontegels geven een boho sfeer én zorgen voor afwatering. Voor een terras is siergrind een goede optie. Maak met deze witte grindkeien een sierrand rondom je oude tegels voor een nieuwe look. Of bedek er zelfs je hele terras mee. Een slimme keuze is de vloer bedekken met een mooi buitenkleed. Dat is slechts een kwestie van neerleggen en je bent klaar.

Kosten: Een pak met 6 houten balkontegels kost € 25. Ga je voor siergrind, dan heb je al een zak van 20 kilo voor een tientje. De totale kosten zijn afhankelijk van hoe groot jouw balkon of terras is en of je het compleet bedekt of slechts gedeeltelijk. Voor een mooi tuinkleed moet je minimaal aan zo’n € 50 denken, maar je kunt ook pareltjes scoren voor een stuk minder. Dit buitenkleed met grafisch patroon haal je al voor € 25 in huis.

Maak een lekkere loungeplek

Maak van je terras of balkon een verlenging van je woonkamer, zodat je er de hele zomer heerlijk kunt zitten. Een compleet nieuwe tuinset is een flinke investering, maar gelukkig zijn er meerdere wegen naar Rome. Van een paar pallets bouw je heel makkelijk een loungeset. Uiteraard heb je dan nog wel een paar zachte palletkussens nodig. Heb je slechts beperkte ruimte? Kies dan voor praktische items die je gemakkelijk kunt opruimen. Bijvoorbeeld een inklapbare bistroset, uitschuifbare eettafel of hangmat die je zo van ’t haakje afhaalt en oprolt.

Kosten: Pallets zijn onder andere te koop (of zelfs gratis af te halen) via 2dehands. Of speur op bedrijventerreinen naar lege pallets en vraag aan de eigenaar of je ze mee mag nemen. Een set palletkussens kost rond de € 100, maar je kunt ook zelf een tuinzitzak maken. Voor een bistroset ben je ook ongeveer € 100 kwijt. Deze vrolijke hangmat scoor je al voor € 20.

Versier met groen

Met groen geef je het balkon of terras een fijne buitensfeer. Bouw een verticale tuin om saaie muren te versieren of maak een statement met een grote plant in pot. Ga bijvoorbeeld voor een palm of grote cactus, deze zijn vaak een stuk minder prijzig. Of zet ’s zomers je kamerplanten buiten om te besparen op groen.

Kosten: Het prijskaartje van grote planten kan flink oplopen, maar gelukkig zijn er ook budgetplanten. Voor drie tientjes heb je al een flinke vijgenboom of grote cactus. Een citrusboom kost zo’n € 85 en kies je een flinke olijfboom, dan ben je wat meer kwijt: € 190. Een verticale tuin kun je zelf DIY-en met een overgebleven pallet, of koop deze kant-en-klare versie voor € 22. Zet je stekjes en verse kruiden erin om te besparen op groen.

Vergroot je privacy

Door je terras of balkon af te bakenen voelt de buitenruimte knusser én vergroot je de privacy. Een schutting of dichte beplanting doen wonderen, maar dit zijn niet de goedkoopste opties. Plaats je nieuwe planten tactisch rondom je loungeplek, zodat je wat beschutter zit. Een kamerscherm is ook een uitkomst op het terras en ruim je net zo makkelijk weer op. Voor een balkon is een balkonscherm een ideaal. Kijken jouw bovenburen zo op jouw terras of balkon? Geef jezelf meer privacy met een stijlvolle parasol. Dit geeft je buitenruimte bovendien sfeer.

Kosten: Een goede tuinparasol kost meestal rond de € 100. Een strandparasol is goedkoper, maar ook kleiner en vaak minder stevig. Deze mintgroene met franjes kost slechts € 27. Een rieten balkonscherm heb je al voor minder dan twee tientjes. Dit houten kamerscherm van € 108 maakt van je buitenruimte een beschutte oase.

Decoreer met sfeer

Buitenverlichting is een belangrijke sfeermaker op het balkon of terras. Een lichtslinger is ideaal voor de festivalsfeer, met een designlamp til je de buitenruimte naar een hoger niveau. Heb je nog budget over? Dan is een tafelhaard of vuurkorf een geweldige sfeermaker. Naast licht geeft dit ook warmte af, waardoor je knus zit als de temperatuur afkoelt. Een goedkopere optie is om een set lantaarns neer te zetten. Steek bij zonsondergang de kaarsen aan voor romantische vibes.

Kosten: Een lichtslinger kost een tientje of twee, zoals bijvoorbeeld dit snoer met lampionnen op zonne-energie voor € 16. Of kies deze designlamp van € 90. Een tafelhaard kost gemiddeld een paar honderd euro, terwijl je al een vuurschaal hebt voor € 30. Voor een set chique lantaarns, zoals deze, betaal je € 64.

Budget terras of balkon make-over: het totaalplaatje

Voor deze complete make-over van je balkon of terras moet je rekening houden met een budget van zo’n € 350 tot € 650. Hoe het precieze kostenplaatje uitpakt, ligt natuurlijk ook aan de keuze van het merk, de kwaliteit en het soort product. Als je bijvoorbeeld goede DIY-skills hebt, kun je voor een nog kleiner budget het terras een make-over geven. Met € 500 lukt het in ieder geval om jouw buitenruimte een frisse look te geven.

Benieuwd welke make-overs je nog meer kunt doen in huis met een klein budget? Bekijk hier al onze tips.

Maak het compleet met deze accessoires

nog meer: shopping