Zo geef je de woonkamer een make-over in Scandinavische stijl met een budget van € 500

Veel licht, hout en minimalisme: drie woorden waarmee je de basic woonstijl, – ofwel Scandinavische stijl – kunt omschrijven. Scandi interieurs zijn al jaren populair en geven een ruimtelijk gevoel en frisse sfeer in huis. Wil jij dit ook? Met een budget van € 500 euro en deze tips geef je jouw woonkamer een make-over in Scandinavische stijl.

scandinavische woonkamer make-over

Wat is de Scandinavische stijl

Een Scandinavisch interieur is over het algemeen vrij minimalistisch. Bij deze woonstijl zie je vaak wittinten, natuurlijke materialen en strakke lijnen. Toch is deze stijl alles behalve saai. Juist met een rustig canvas kun je veel persoonlijkheid in je interieur stoppen. We laten je zien hoe.

Aan de slag met verf en behang

Kleuren die goed passen bij deze stijl zijn tinten wit, beige, taupe en grijs. Pastelkleuren, zoals lichtroze en babyblauw, staan ook erg mooi in een Scandinavisch interieur. Wil je graag wat meer drama? Kies dan voor een statement muur met behang, zoals dit fotobehang met woudprint. Hiermee geef je de kamer meer diepte, waardoor de ruimte groter lijkt.

Kosten: Zijn je muren al wit? Dat scheelt meteen in je budget. Als je toch gaat verven, bespaar dan door niet alle muren, maar slechts één muur of een hoek te verven. Datzelfde geldt voor behang. Reken voor een pot verf en gereedschap op zo’n € 50. Behang heb je vanaf € 30 per rol, zoals deze met grafische print. Dit fotobehang van € 100 kost wat meer, maar heeft enorme impact en zet meteen de juiste sfeer in de kamer.

Houten meubels

Als er íets tekenend is voor de Scandinavische stijl dan is het wel hout, met name houten meubels. De Noorderlingen zijn vooral gek op designmeubels. Alles wat slanke poten heeft, van natuurlijke materialen is gemaakt en ronde of juist strakke vormen heeft valt in de smaak. Een Deense designfauteuil is wellicht iets buiten het budget, maar met een paar houten bijzettafels of blank gelakte spijlenstoel kom je een heel eind.

Kosten: Deze set van drie bijzettafels met houten blad kost slechts € 30 en voor deze leuke stoel betaal je € 100. Wil je meerdere houten meubels neerzetten? Houd dan rekening met een uitgave tussen de € 150 en € 200. Scandinavische meubels zijn enorm populair en bij veel winkels te vinden voor relatief lage prijzen. Wil je liever iets origineels of investeren in een mooi designmeubel? Houd online marktplaatsen in de gaten. Wie weet scoor je hier wel een parel voor een kleine prijs.

Maak een persoonlijke gallery wall

Lichte muren hoeven niet saai te zijn als je weet hoe je ze stijlvol decoreert. Een gallery wall is de perfecte manier om je muur aan te kleden én je persoonlijkheid terug te laten komen in je interieur. Bij een gallery wall hang je lijsten van verschillende afmetingen bij elkaar. Gebruik ze om je favoriete foto’s op te hangen of posters die je mooi vindt. Het handige hiervan is dat je ze zo omwisselt als je bent uitgekeken. Met deze tips van stylist Fietje stel je in vier makkelijke stappen je eigen gallery wall samen.

Kosten: Je hebt al een set met 5 lijsten in verschillende afmetingen voor € 100. Hang ze direct aan de muur of gebruik een fotolijstplank als je graag wat meer wisselt. Tip: kijk ook eens bij de lokale kringloop voor mooie lijsten. Je eigen foto’s vergroot laten printen kan al vanaf € 2,50. Of ga voor deze Scandi set posters van € 40.

Voeg lichte woonaccessoires toe

Je hebt nu een sterke basis gelegd voor een Scandi interieur. Nu nog de accessoires om de woonkamer meer karakter te geven. Houd hierbij in je achterhoofd dat je de kamer niet donkerder of kleiner maakt, maar juist accessoires kiest die licht weerkaatsen en de ruimte vergroten. Denk aan objecten van glas die licht doorlaten en spiegels die licht weerkaatsen. Ook lampen, kandelaars en windlichten zijn je beste vriend. Ze zorgen letterlijk voor licht in de duisternis.

Kosten: Reken op een uitgave van zeker € 100. Uiteraard is dit afhankelijk van het aantal accessoires. Kies in plaats van één grote spiegel juist voor een set met drie kleine, zoals deze ruitvormige van € 20. Dit witte Scandi vloerkleed scoor je al voor € 65 en deze houten tafellamp voor € 20.

Make-over in Scandinavische stijl: het budget

Voor deze make-over moet je rekening houden met een uitgave van € 350 tot € 650. Hoe het precieze kostenplaatje uitpakt, ligt aan de keuze van het merk, de kwaliteit en het soort product dat je kiest. Met een budget van € 500 lukt het zeker om je woonkamer een make-over te geven in Scandinavische stijl.

Benieuwd naar welke make-overs je nog meer kunt doen in huis met een klein budget? Bekijk hier al onze tips.

Meer Scandi sfeermakers

Heb je nog budget over? Maak de woonkamer af met een van deze Scandi sfeermakers.

nog meer: shopping