Shopgids: wandlamp

Wandlampen zie je vaak in de keuken of badkamer, waar ze meer functioneel dan decoratief zijn. Maar wist je dat een wandlamp ook heel sfeervol kan zijn? Niet alleen vanwege het zachte licht dat een wandlamp geeft, maar ook het design en de kleur kunnen een hoop voor je kamer doen. Weg met die saaie, onopvallende lampen boven de wasbak, ook wandlampen mogen gezien worden! Wil je een wandlamp kopen? Of ben je benieuwd hoe een wandlamp sfeer aan je kamer kan geven? Lees dan snel verder.

Welke functie?

Bedenk allereerst waar je de wandlamp wilt ophangen, het blijft tenslotte een praktische toevoeging aan je kamer. Wil je een wandlamp voor buiten, of zoek je er een voor in de badkamer? Misschien wil je een wandlamp ophangen boven je nachtkastje in de slaapkamer. Kies in het laatste geval voor een wandlamp met een uittrekbaar frame. Zo kan je de lamp – ondanks dat deze aan de muur vast zit – door te trekken en te draaien in de juiste richting laten schijnen. Handig als je ’s avonds nog iets wilt lezen. Een belangrijk voordeel van wandlampen is dat de snoeren gemakkelijk weggewerkt kunnen worden. Zo kan je zelf bepalen aan welke muur de wandlamp komt te hangen, zonder dat er per se een stopcontact in de buurt moet zitten. Daarbij voorkom je rondslingerende snoeren en het ziet er vaak mooier uit.

Welke lichtbron?

Een wandlamp verlicht vaak een klein oppervlakte. Aangezien de lamp niet heel de kamer hoeft te verlichten, maakt het soort lichtbron niet veel uit. Je kunt beter kijken welke lichtbron het beste bij de functie van de lamp past. Een gloeilamp zorgt vanwege het warme licht voor sfeer, maar verbruikt veel energie en is niet milieuvriendelijk. LED-verlichting is een stuk duurzamer en te verkrijgen in zowel koel als warm licht. Je kunt ook nog kiezen voor een spaarlamp. Houd er dan wel rekening mee dat de lamp even de tijd nodig heeft om op volle sterkte te komen. Bij sfeerverlichting maakt dat niet uit, maar als de wandlamp de badkamer moet verlichten kan dit vervelend zijn.

Inspiratie

Wil je weten hoe een (wand)lamp een statement kan worden in jouw interieur? Laat je hieronder inspireren!

Welke stijl?

Wandlampen zijn naast functioneel dus ook een sfeervolle toevoeging aan je interieur. Kies een wandlamp die bij jouw woonstijl past. Wandlampen van aluminium, metaal en beton staan mooi bij een industrieel interieur. Bij een landelijke woonstijl passen wandlampen van hout of glas juist goed. Wil je graag een wandlamp op de kinderkamer hangen? Er zijn genoeg vrolijke of juist stoere designs te vinden, vaak van kunststof. Als je eens iets anders wilt dan zwart of wit, kies dan voor een gouden wandlamp, of een van koper. Dit geeft je kamer meteen een flinke dosis pit.

Shop alle lampen

Lampen zijn onmisbaar in huis. Ze verlichten donkere ruimtes, creëren een gevoel van veiligheid en maken je interieur helemaal af. Bovendien zijn lampen echte sfeermakers waar je eindeloos mee kunt variëren. Om een mooie balans te vinden tussen algemeen licht, functioneel licht en sfeerverlichting kan je gebruik maken van een lichtplan. Combineer bijvoorbeeld een vloerlamp met verschillende hang- en tafellampen. Kies voor lampen met dezelfde vorm of kleur, of varieer juist in stijl voor een speels effect.