Shopgids: tafel

De tafel is het centrum van je huis: hier wordt aan gegeten, gespeeld, gewerkt en uren gepraat. Bij het kiezen van een tafel komen dan ook allerlei afwegingen kijken. Hoeveel mensen zitten er aan tafel, welke functies moet de tafel allemaal hebben en waar zet je hem neer? Ben je van plan een tafel te kopen en wil je weten waar je op moet letten? Lees dan snel verder.

Aan tafel!

Er zijn verschillende soorten tafels met elk een andere functie. Zo vind je in de meeste huizen een eettafel, salontafel en een aantal bijzettafels. Aangezien de eetkamertafel een flink stuk ruimte in beslag neemt en elke dag wordt gebruikt, is het belangrijk om er een te hebben die praktisch is én er goed uitziet. Datzelfde geldt voor een salontafel. Deze heeft vaak een prominente plek in de woonkamer en hoewel vooral de functie van een salontafel belangrijk is, kan het design je interieur maken of breken. Bijzettafels zijn multi-inzetbaar. Schuif ze van de ene hoek van de kamer naar de andere, afhankelijk van waar je ze nodig hebt. Daarbij zijn bijzettafels decoratief: zet er een grote bos bloemen of aantal kaarsen op voor een sfeervolle uitstraling.

Inspiratie & tips

Ben je benieuwd hoe je zelf een tafel kunt maken? Of hoe je de woonkamer het beste kunt inrichten. Laat je hieronder inspireren!

Het design

Tafels zijn er in allerlei soorten en maten. Woon je niet zo groot? Ga dan voor een ronde tafel, deze neemt weinig ruimte in beslag en geeft de kamer een zachte uitstraling. In een grote woonkeuken staat een grove, massieve eettafel goed. Heb je een smalle kamer? Ga dan voor een lange, smalle eettafel. Wil je eens iets anders? Kies voor een speelse vorm, zoals bijvoorbeeld een driehoek.

Hoewel de salontafel en bijzettafels minder ruimte in beslag nemen dan de eettafel, geldt hiervoor hetzelfde advies: kijk naar je woonruimte en -stijl. Kies bijvoorbeeld voor een stalen of betonnen tafel bij een industrieel interieur. Een houten tafel past bij bijna elke stijl, maar doet het vooral goed bij een landelijke woonstijl. Tafels van glas, metaal en marmer geven je kamer juist een moderne uitstraling.

De gouden driehoek

Breng harmonie en rust in huis door meubels te kiezen die qua stijl, materiaal of kleur een eenheid vormen. Zorg er daarom voor dat de eettafel, salontafel en bijzettafels bij elkaar passen. Kies bijvoorbeeld voor ronde tafels van eikenhout, marmer en metaal. Of combineer een houten, vierkante eettafel met een houten rechthoekige salontafel. Mix & match erop los, maar onthoudt: less is more.

nog meer: