Shopgids: salontafels

Een salontafel is naast functioneel ook een mooie toevoeging aan je interieur. Niet alleen kun je er gemakkelijk je drinken, tijdschriften of de afstandsbediening op kwijt, het zorgt ook voor gezelligheid in de woonkamer. Salontafels zijn namelijk het ideale meubel om een lege plek mee op te vullen. Wil je een salontafel kopen? En ben je benieuwd welke salontafels er bij jouw woonstijl passen? Lees dan snel verder.

Welke vorm?

De populairste salontafel is de rechthoekige, maar je ziet steeds meer andere vormen en maten voorbijkomen. Een ronde salontafel doorbreekt rechte, strakke lijnen en geeft de woonkamer een zachte uitstraling. Daarnaast past een ronde salontafel goed bij een kleine woonruimte, omdat deze weinig plek in beslag neemt. Als je kleine kinderen hebt, is een ronde salontafel helemaal handig: er zitten geen scherpe hoeken aan waar ze zich aan kunnen stoten. Accentueer de ronde salontafel door op tafel accessoires met ronde of zachte vormen neer te zetten, zoals een bol vaasje of ronde schaal met kaarsen. Wil je liever een rechthoekige of vierkante salontafel? Ook hier kun je alle kanten mee op. Deze nemen meer ruimte in beslag en passen daardoor goed bij een grote woonkamer. Ook kun je meer kwijt op een rechthoekige salontafel. Tot slot kun je ook gaan voor een salontafelset van meerdere ronde of vierkante tafels. Combineer verschillende kleuren of materialen met elkaar voor een speels effect.

De mooiste salontafels voor jouw interieur

Heb je geen idee wat voor soort salontafel in jouw woonkamer past? Laat je hieronder inspireren. Ontdek welke (basis)kleur bij jou past, bekijk de 9 mooiste ronde salontafels en ontdek de wondere wereld van een etnisch interieur.

Welke stijl?

Salontafels zijn er – ondanks dat ze vooral functioneel zijn – in verschillende stijlen. Kies bij een modern interieur voor een zwarte of witte salontafel, dat zorgt voor een simpele maar stijlvolle uitstraling. Een grove salontafel van beton past goed bij een industriële woonstijl. Liever een opvallende salontafel? Ga dan voor een felle kleur of een bijzonder soort materiaal, zoals keramiek of marmer. Of kies voor een salontafel met een bijzonder onderstel, denk aan een opengewerkt frame. Ben je op zoek naar meer opbergruimte, koop dan een salontafel met kleine laden of handige planken.

Het design van je salontafel hangt niet alleen af van jouw woonstijl, maar ook van de andere meubels in huis. Creëer een rustig en stijlvol geheel door te voorkomen dat de salontafel te veel van de eettafel, bijzettafels en kasten afwijkt. Heb je een vierkante, eikenhouten eettafel? Probeer dan een salontafel te vinden die dezelfde vorm heeft of van hetzelfde materiaal is gemaakt. Dat geldt ook voor het vloerkleed onder je salontafel: een rond vloerkleed laat de vorm van een ronde tafel mooi uitkomen.

Welk materiaal?

Nu je weet voor welke vorm en stijl je het beste kunt gaan, is het tijd om het materiaal van je salontafel te bepalen. De meeste salontafels zijn van hout, vaak omdat dit materiaal bij bijna elk interieur past. Een salontafel van glas geeft een ruimtelijke gevoel en kun je makkelijk met andere meubels en materialen combineren.

Bijzettafels

Heb je geen plaats voor een salontafel, of hou je er niet van? Bijzettafels of krukjes kunnen ook goed als salontafel dienen en de woonkamer afmaken!

nog meer: