Shopgids: kapstokken

Een kapstok is onmisbaar in de hal. Het maakt de entree huiselijker en is erg praktisch. Kies een exemplaar dat past bij je woonstijl en zorg ervoor dat het niet een product is dat alleen maar in de weg staat. Maak het juist een onderdeel van je hal of woonkamer. Let goed op de grootte van je kapstok, in een kleinere ruimte past een grote kapstok minder goed en zal dan eerder in de weg staan. Geen ruimte voor een staande variant? Hang er dan een aan de muur, of werk met kapstokhaakjes. Wil je weten welke kapstokken er zijn? En welke stijl kapstok in jouw huis past? Je leest het hieronder.

In de hal

Bij een kapstok denk je waarschijnlijk als eerste aan de hal. Het is fijn als je bij binnenkomst iets hebt waar je je jas, tas en sjaal aan op kan hangen. Er zijn ook kapstokken met meer opbergruimte. Zo zijn er staande exemplaren met een schoenenrek, paraplubak en een spiegel ineen. Met zo’n garderobeset kan je direct al je spullen in een keer opbergen en hoef je je jas of schoenen niet rond laten slingeren. Als je een kleinere hal hebt, ga dan de hoogte in. Hang een kapstok met een plank erboven aan de muur. Zet manden op de plank en berg daar kleinere spullen, zoals sjaals en handschoenen in op.

Andere functies

Een kapstok hoeft niet alleen in de hal gebruikt te worden. Hang er bijvoorbeeld één op in de badkamer om handdoeken en badjassen aan op te hangen. Of gebruik hem ter decoratie en hang er heerlijk geurende zeepjes aan. Ook in de badkamer is een kapstok met een plank erboven handig; daar is plek om handdoeken neer te leggen. Een kapstok kan ook in de slaapkamer goed van pas komen. Hang er je mooiste kleding aan ter decoratie of hang juist je kleding voor de volgende dag op.

Kapstok inspiratie

Benieuwd naar inspiratie om een kapstok te gebruiken als opberger of als blikvanger in je interieur? Doe hieronder ideeën op.

Materialen

Kapstokken zijn beschikbaar in veel verschillende materialen. Afhankelijk van het materiaal en de vorm wordt de sfeer van de hal bepaald. Een kapstok van hout geeft een andere sfeer dan een exemplaar van kunststof of metaal. Een houten variant heeft een warme uitstraling, terwijl een metalen variant juist stoer en industrieel is. De kunststof modellen zijn in veel verschillende vormen en kleuren beschikbaar. Denk er dus goed over na welke sfeer je in je hal wilt en kies daar een kapstok bij.

Kinderkapstokken

Naast de ‘normale’ kapstokken bestaan er varianten voor kinderen. Erg handig voor wanneer ze thuis komen van school. Zo zijn er kinderkapstokken in verschillende speelse vormen, zoals die van een dier, zodat het voor de kinderen leuk wordt om hun jas op te hangen. Je kunt natuurlijk ook een kapstok op een lagere hoogte hangen, zodat de kinderen erbij kunnen. Hang je verschillende gekleurde haken aan de muur, dan krijg je een speels effect.

Staande kapstok kopen

Als je genoeg ruimte in de hal hebt, kan een staande kapstok een stijlvolle optie zijn. Een staande kapstok is een opvallend meubelstuk, maar gelukkig zijn er veel verschillende exemplaren verkrijgbaar die bij verschillende woonstijlen passen. Zo zijn er staande kapstokken verkrijgbaar met ‘takken’ zoals bomen, kapstokken met tafeltjes en metalen of houten kapstokken.

Ga voor speels met kapstokhaken

Naast een staande kapstok of een deurkapstok kan je ook gebruik maken van kapstokhaken om spullen op te bergen. Op een werkplek, in de slaapkamer of een kleine hal kan een kapstokhaak voor meer opbergruimte zorgen en door meerdere kapstokhaken op te hangen, creëer je creatieve patronen en lijnen in huis.