Shopgids: industriële vloerlampen

Zet een industriële vloerlamp naast een standaard driezitsbank en de sfeer verandert op slag. Industriële vloerlampen hebben het vermogen om alles wat in hun buurt staat nét iets stoerder te maken. Ze passen perfect in elk interieur, van strak wit en minimalistisch tot Scandinavisch, landelijk en zelfs klassiek. En ze zijn natuurlijk superfunctioneel, als lees- en werklicht of als sfeermaker. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees snel verder!

Stoere no-nonsense look

Vroeger waren industriële lampen puur functioneel. Met hun hoge wattage en gerichte licht konden ze complete fabriekshallen verlichten. Tegenwoordig zijn het echte collector’s items en een pronkstuk in je huis. Ook het design van industriële vloerlampen is vaak op fabriekslampen gebaseerd. Dat zie je aan de robuuste vorm, de grote metalen kap en de duidelijk zichtbare schroeven en scharnieren. Er zijn ook varianten die lijken op ouderwetse filmstudiolampen, op een koplamp of een vintage ventilator. Sommige lampen zijn zelfs gemaakt van gerecyclede fabrieksmaterialen. Eén ding hebben alle industriële vloerlampen gemeen: ze zijn rauw, ruig en praktisch. Juist die functionele no-nonsense look maakt ze zo mooi.

Van leeslamp tot sfeerlicht

Industriële vloerlampen zijn er in verschillende soorten. Heb je de lamp nodig om bij te lezen of werken? Kies dan voor een vloerlamp met knikarm of een driepoot met verstelbare kap. Daarmee kun je het licht richten waar nodig. Wil je een schilderij of deel van de muur uitlichten? Dat kan heel mooi met een uplighter of lage vloerlamp, zoals dit ‘betonnen’ exemplaar. Helemaal hip zijn ook industriële vloerlampen met een open kap of rooster waarin het peertje duidelijk zichtbaar is. Prachtig als sfeerlicht voor een donker hoekje.

Inspiratie

Nog meer ideeën om je huis een industriële look te geven? Kijk hieronder voor inspiratie!

Materialen en kleuren

Industriële vloerlampen zijn vaak gemaakt van metaal of hout, en hebben stoere kleuren als zwart, grijs en antraciet. Maar ook wit komt voorbij, als opvallende tegenhanger. Om over goud en koper nog maar te zwijgen. Juist de mix van stoer en chic kan je interieur iets onverwachts spannends geven. Moeilijk om te kiezen? Mengvormen zijn er ook, zoals deze zwarte vloerlamp met koperen binnenkap. Mooie lichtval gegarandeerd!

nog meer: