Shopgids: hanglamp

Hanglampen staan vooral bekend om het verlichten van een specifieke plek, zoals de eettafel of slaapkamer. Maar een hanglamp geeft niet alleen mooi licht, het geeft de kamer ook een sfeervolle uitstraling. Wil je een hanglamp kopen? En ben je benieuwd waar je allemaal uit kunt kiezen? Lees dan snel verder.

Welke functie?

Een goede hanglamp verlicht een specifiek deel van de ruimte. Daarom hangt hij vaak boven de eettafel, in de hal of in de slaapkamer. Aangezien een hanglamp zowel functioneel licht als sfeerlicht kan geven, is het belangrijk om te bepalen welke functie de lamp moet hebben. In de slaapkamer kan veel licht handig zijn, zeker boven de kledingkast. Maar tijdens het eten is sfeerlicht vaak al voldoende. Kijk vooral ook naar de oppervlakte die je wilt belichten. Gaat het om een grote oppervlakte, kies dan voor een brede lampenkap, het liefst van papier of stof. Ondoorzichtige materialen zoals metaal zorgen er juist voor dat al het licht naar beneden valt en belichten daarom een geconcentreerde plek. De functie van de hanglamp bepaalt ook hoe hoog deze komt te hangen. Hang een lamp boven de eettafel zo’n 55 à 60 centimeter boven het tafelblad, zo voorkom je dat het licht in je ogen schijnt als je aan tafel zit. Als je een lamp boven je bed hangt moet hij zo hoog hangen dat je je hoofd niet stoot als je in of uit bed stapt.

Welke lichtbron?

Geen idee welke lichtbron je moet kiezen? Het is vooral belangrijk om na te gaan welke functie de hanglamp moet hebben. Daarna kun je bepalen wel type lichtbron hier het beste bij past. LED-verlichting is duurzaam en te verkrijgen in zowel koel als warm licht. Je kunt ook nog kiezen voor een spaarlamp. Houd er dan wel rekening mee dat de lamp even de tijd nodig heeft om op volle sterkte te komen. Als de hanglamp vooral als sfeerverlichting dient, maakt dat niet uit, maar als hij de keuken of eettafel moet verlichten kan dit vervelend zijn. Tot slot is het belangrijk om te kijken naar het aantal watt. of lumen van een lamp. Een lichtbron met een lage wattage geeft sfeer, terwijl een lamp met een hoger wattage voor functioneel licht zorgt.

Inspiratie

Wil je zelf eens een lampenkap maken? Of ben je benieuwd naar creatieve manieren om verlichting in je interieur te verwerken? Laat je hieronder inspireren!

Welke stijl?

Hanglampen zijn niet alleen functioneel, maar mogen ook overdag gezien worden. Kies een lamp die goed past bij jouw woonstijl. Bij een Scandinavische of basic woonstijl past een strakke, minimalistische lamp goed. Hanglampen van glas, beton of metaal zie je vaak terug bij een industrieel interieur. Zo zijn er ook genoeg lampen die passen bij een klassiek, design of retro interieur. Het is nu zelfs een trend om meerdere hanglampen in een groep op te hangen. Kun je moeilijk kiezen en ben je op zoek naar een lamp die tijdloos is? Ga dan voor een houten hanglamp met een zwarte of witte kap, deze past bij bijna elke woonstijl.

Shop alle lampen

Lampen zijn onmisbaar in huis. Ze verlichten donkere ruimtes, creëren een gevoel van veiligheid en maken je interieur af. Bovendien zijn lampen sfeermakers waar je eindeloos mee kunt variëren. Om een mooie balans te vinden tussen algemeen licht, functioneel licht en sfeerverlichting kun je gebruik maken van een lichtplan. Combineer bijvoorbeeld een vloerlamp met verschillende hang- en tafellampen. Kies voor lampen met dezelfde vorm of kleur, of varieer juist in stijl voor een speels effect.

nog meer: