Shopgids: bloempotten

Planten zijn altijd welkom in en rondom het huis. Ze zuiveren de lucht, zorgen voor een betere akoestiek en creëren sfeer als je ze in een mooie bloempot zet. Ben je dol op groen en op zoek naar naar een bloempot of plantenbak? Lees hieronder waarin je plant het beste tot zijn recht komt en waar je de mooiste koopt.

Welk materiaal?

Bloempotten zijn er in verschillende vormen en kleuren. Om het materiaal te bepalen, is het verstandig om eerst te bedenken waar je de pot neerzet. Is het een kleine pot voor binnen of zet je de bloempot buiten en is het belangrijk dat de plant niet omvalt in de wind? Voor iedere functie is een passend materiaal te vinden. Plantenbakken van klei en terracotta zijn stevig en kunnen tegen een stootje, terwijl je bloempotten van een kwetsbaar materiaal beter binnen een plekje kunt geven. Andere materialen die je vaak terugziet, zijn kunststof, glasvezel, polyrotan en aardewerk.

Nieuwe planten

Je gekochte plant wordt vaak geleverd in een plastic binnenpot. Als je de plant overzet van de binnenpot naar een sierpot is het belangrijk dat je een laagje grind of hydrokorrels onderin de bloempot legt. Dit voorkomt dat de wortels gaan rotten. Tip: laat de plant in de binnenpot zitten en plaats het geheel in een sierpot. In de binnenpot zitten namelijk gaten die ervoor zorgen dat het overtollige water wordt afgevoerd.

Inspiratie bloempotten

Benieuwd naar DIY’s of wil je zien hoe anderen een plantenstandaard stylen? Doe hieronder ideeën op.

Plantenbakken voor binnen en buiten

Bloempotten die je binnen neerzet, zijn niet automatisch ook geschikt voor buiten. Buiten kunnen de potten omwaaien, verkleuren door de zon of barsten door vorst. Om dit te voorkomen kies je voor buitenpotten van weer- en vorstbestendige materialen. Op keramiek en beton na zijn vrijwel alle materialen geschikt voor binnen én buiten. Om te voorkomen dat kunststof potten omwaaien bij harde wind, kun je de bloempot verzwaren door extra zand of stenen onderin de pot te leggen.

Bloempotten kopen

In de shop van vtwonen zijn diverse plantenbakken te vinden. Of je nu op zoek bent naar een bloempot voor binnen, bloempot voor buiten, een bloempot op poten of een bloempotstandaard. Gebruik de filters in de shop om een functionele en mooie pot te vinden voor de plant bij jou thuis.

nog meer: