Zonnebescherming: zo voorkom je verkleuring door de zon

Antieke vogelkooi € 450,-, gecapitonneerde bank € 1500,-, klassieke stoel € 750,- (prinsheerlijkantiek). Handgemaakte salontafel prijs op aanvraag (urbancreative.eu). Vloerkleed van HKliving, 200×300 cm € 995,-, poedelspaarpot van &k amsterdam € 55,-, gouden dienblad Palace van Salt & Pepper € 39,95 (vtwonen.be). Kroonluchter op de grond € 95,-, lijst tegen de muur € 45,- (vandijkenko). Lampvoet, hier zonder bijbehorende groene kap € 395,-, gouden kandelaar op haard € 110,- (harlequin-lisse.biz). Witte lampenkap prijs op aanvraag, vazen rechts per stuk € 125,- à € 150,-, sidetable € 165,- (burbri). Schilderijen met structuur op de vloer, schouw en aan de muur prijs op aanvraag (margovanerkelens.com). Papier-maché vogels in de kooi en handgemaakte, witte vaas op tafel prijs op aanvraag (babetteswereld.com). Roze glazen vaas klein € 412,- en groot € 620,-, poef € 1000,-, langwerpig kussen € 135,-, roze kussen € 105,- (homestede). Wit ontbijtbord per stuk € 5,99, witte kandelaar klein € 22,99 en groot € 35,99, vaas met oren op schouw € 45,99, glazen vaasjes op schouw klein € 6,99 en groot € 15,99 (zarahome.com). Schelpvormige schaal op salontafel € 19,99, schelpvormige vaas op schouw € 29,99, roze kaarsen, set van 2 € 1,99 (hm.com). Gouden sierster € 45, beige stolp op schouw € 65,-, zalmkleurige voet € 25,- (weldaad.com). Droogbloemen en veren (judithslagter). Witte mok, per stuk € 99,- (maisonnl.com). Hanglamp privébezit. Beeld

Van een zonnetje kun je buiten- en binnenshuis heerlijk genieten. Maar als de kussens op de bank door de zon ineens een andere kleur lijken te hebben dan het bankstel zelf, wordt het al gauw minder leuk. Direct zonlicht is heerlijk, maar kan ook funest zijn voor mooie items in huis. Verkleuring door de zon kun je nauwelijks voorkomen, maar je kunt het proces wel vertragen. Zo voorkom je verkleuringen door de zon.

Lees verder onder de advertentie

Hoe ontstaat verkleuring door de zon?

De meeste items zullen verkleuren bij langdurige blootstelling aan direct zonlicht. Dit komt door het UV-licht. Verkleuringen kunnen zowel buitenshuis ontstaan, denk aan schuttingen en vlonders, maar ook binnenshuis: van stoffen zetels tot houten vloeren.

Of de items in jouw woning gevoelig zijn voor verkleuring ligt aan een aantal factoren. De belangrijkste zijn de hoeveelheid ramen in huis en de hoeveelheid direct zonlicht die daardoor naar binnenvalt. Het zonlicht dat door de ramen valt, met name het directe zonlicht, zal er uiteindelijk voor zorgen dat een item of vloer zal verkleuren.

Staat een bank al enige tijd op dezelfde plek naast een raampartij? Dan is de kans groot dat een deel van de kussen dat wordt blootgesteld aan direct zonlicht is verkleurd. Zo krijg je vrij opvallende kleurverschillen in bijvoorbeeld een zetel, maar er kunnen ook plekken ontstaan die net vetvlekken lijken. Naast de smoezelige look is dit natuurlijk zonde van het item. Zo kun je verkleuring door de zon voorkomen.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
UV-factor: deze materialen kunnen verkleuren door de zon

Kies materiaal dat minder snel verkleurt

Sommige stoffen zijn vatbaarder voor verkleuring door de zon. Zo is katoen bij te lange blootstelling aan direct zonlicht binnen no-time zijn kleur verloren. Staat jouw mooie zetel direct bij een grote raampartij? Of hebben de eetkamerstoelen te dealen met fikse zonnestralen? Dan kun je bijvoorbeeld beter kiezen voor wol plaats van katoen. Wol kan zonlicht over het algemeen beter verdragen.

Ook donkere stoffen verkleuren over het algemeen sneller, omdat ze meer zonlicht aantrekken. Daarnaast valt een verkleuring extra goed op, op een donker bankstel. Kies dus liever voor een lichte tint.

Lees verder onder de advertentie

Wissel locaties af

Items van textiel zijn extra vatbaar voor verkleuringen. Met name katoen. Zorg er dus voor dat je items van stof regelmatig een nieuwe plek geeft om verkleuring door de zon te voorkomen. Draai bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd de kussens op de bank om. Zowel de rug- als zitkussens. Of neem het een stap verder en geef de hele bank een nieuwe plek.

Hoge items

Als je verkleuring van bijvoorbeeld de bank wilt voorkomen, zorg dan dat er niet te vaak direct zonlicht op kan vallen. Met name niet te lang. Plaats daarvoor hoge items in bijvoorbeeld de vensterbank of bij het te beschermen item in de buurt. Hoge planten zijn hier perfect voor: die zullen het overtollige zonlicht absorberen.

LEES OOK
Maak een statement: de 5 mooiste grote kamerplanten

Lees verder onder de advertentie
zon, woonkamer, schaduw, planten, styling, Liza Wassenaar, Weer verliefd op je huis Beeld

Glas laten behandelen

Direct zonlicht op meubels of vloeren is een no go als je verkleuring door de zon wilt voorkomen. Dat zonlicht valt normaliter binnen via de ramen, dus is het zaak dit te blokkeren. Nu kun je simpelweg de gordijnen sluiten, maar om nou elke dag in het donker door te brengen is ook niet wenselijk. Maak in plaats daarvan gebruik van bijvoorbeeld raamfolie. Zo komt er wel licht naar binnen, maar wordt het directe zonlicht geblokkeerd.

Ook kan een raam behandeld worden met een speciaal PVB-folie. Deze folie plaats je op of in ramen en houdt het UV-licht tegen. Dat UV-licht zorgt voor de verkleuring van de meubels.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Zonwerend glas: dit moet je weten

Beschermende laag

Sommige vloeren, zoals houten vloeren en gietvloeren, kunnen ook verkleuren door de zon. Om dit te voorkomen is het verstandig om de vloer te laten behandelen met een beschermende coating. Laat je altijd adviseren door een specialist, want elke vloer vraagt om een speciale coating. De coating zal niet alleen verkleuring voorkomen, maar ook beschermen tegen vocht, vuiligheid en krassen. Altijd mooi meegenomen!

Om buitenshuis verkleuring door de zon te voorkomen, kun je hout behandelen met een extra UV-beschermende olie. Dit werkt perfect als je ervoor wilt zorgen dat een houten schutting of terras niet verkleurt of vergrijst door de zon.

Lees verder onder de advertentie

Zonwering shoppen...

Bron: beeld: vtwonen 10-2021 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans | assistentie Kula Isabelle van den Broek | bloemstyling Judith Slagter