Vlekken uit leer halen? Lees hier hoe je dat doet

Die prachtige leren bank of die indrukwekkende leren fauteuils, ze zijn waarschijnlijk dé eyecatchers van je interieur. Niet zo gek dus dat je graag wilt dat ze mooi blijven. Nu weten we allemaal dat een vlek soms niet uit de weg te gaan is, al helemaal niet op een meubel dat je vaak gebruikt. Ontdek daarom hoe je vlekken uit leer kunt krijgen! Lees je mee?

vtwonen special zomerhuizen 07-2021 | blauwe woonkamer met donkere tinten, een bruine bank en fauteuils | vlekken uit leer halen
Leren fauteuils tweedehands. Salontafel Sentou. Vintage bank Togo Ligne Roset via selency.fr. Vintage vloerlamp Habitat. Overig onbekend.

Watervlek

Een glas water over de bank laten vallen? Die natte boel is natuurlijk nooit leuk, maar al helemaal niet als je er uiteindelijk ook nog een vlek aan overhoudt. Leer is helaas een van de weinige materiaalsoorten waarbij ook water voor een vlek zou kunnen zorgen. Maar no worries, er is gewoon wat aan te doen. Je kunt dit soort kleine (water)vlekken namelijk gemakkelijk weghalen door met een zachte borstel over de vlek heen te gaan. Ook kun je een lederspons gebruiken of proberen de vlekken schoon te maken door er een ander leren item tegenaan te wrijven.

LEES OOK
Stoer en zacht: zo style je leer op een unieke manier in huis

Vetvlek

Wil je een vetvlek uit leer halen, dan heb je iets grover geschut nodig. Pak een schone (droge) doek en dep daarmee op de vlek. Hiermee haal je al een kleine hoeveelheid vet uit het leer. Pak vervolgens wat talkpoeder (of maïzena) en strooi dit uit over de vlek. Laat dit een nachtje intrekken zodat het poeder zo veel mogelijk vet kan opnemen. Borstel de volgende ochtend de maïzena of talkpoeder voorzichtig van het leer af. De vlek zou nu (voor het grootste deel) verdwenen moeten zijn!

LEES OOK
De cognac fauteuil: een gouwe ouwe die mooi blijft

Met groene zeep

Veel schoonmaakmiddelen bevatten agressieve ingrediënten waardoor het leer minder mooi wordt. Met een natuurlijk schoonmaakmiddel, zoals groene zeep, kun je zorgeloos (vet) vlekken uit je leren meubels verwijderen. Doe een beetje groene zeep in een bak met water, pak een schone borstel of spons, doop deze in het water en veeg het leer zachtjes schoon.

Zijn de vlekken hardnekkig? Doe dan wat pure groene zeep op de vlek en laat dit een tijdje intrekken. Neem het daarna met een vochtige (schone) doek af.

nog meer: schoonmaken