1. Gourmetstel of steengrill schoonmaken? Eerst afkoelen
Waar je na een avondvullend programma gourmetten het liefst zo snel mogelijk de berg afwas ziet verdwijnen, doe je er beter aan om het stel éérst volledig te laten afkoelen. Daarmee voorkom je dat je jezelf brandt aan de hete plaat en maak je aangekoekte resten uiteindelijk makkelijker schoon. Haal ook vast alle losse onderdelen van het gourmetstel en de steengrill zoals de grillplaat, pannetjes en spatels.
2. Start met keukenpapier
Zodra de plaat is afgekoeld, kun je overtollig vet en resten vast wegvegen met keukenpapier. Je kunt er ook een vochtige doek voor gebruiken, maar die kan daarna wel gelijk de was in. Hiermee bereid je de plaat voor op het échte schoonmaakwerk.
LEES OOK
Zo krijg je binnen een paar minuten die vervelende gourmetgeur uit huis
3. Pannetjes rechtstreeks naar de vaatwasser
Je bespaart jezelf tijd en moeite door de pannetjes na het gourmetten direct in de vaatwasser te stoppen. De meeste pannetjes zijn namelijk vaatwasserbestendig. Check eerst wel even of die van jou ook echt in de vaatwasser kunnen. Zo niet, dan zijn ze eenvoudig met de hand af te wassen in een sopje van warm water en afwasmiddel.
4. Ammoniak voor hardnekkige vlekken
Heb je te maken met hardnekkige aangekoekte resten op de grillplaat? Ammoniak is dan je beste vriend. Laat de plaat een nacht in de wasbak weken in een sop van afwasmiddel, ammoniak en warm water. De volgende dag spoel je 'm af met warm water en eventueel een zachte borstel. Is je wasbak niet groot genoeg om de plaat in te huishouden? Stop 'm dan in een vuilniszak met het sopje en laat 'm buiten een nachtje weken.
LEES OOK
10x schoonmaakhacks met huis-, tuin- en keukenmiddelen
5. Glasreiniger voor een sprankelend frame
Je gourmetstel en steengrill krijgen flink wat te verduren tijdens zo'n smaakvol avondje. Lees: spetters van groentes en vlees in onmogelijke hoeken. Het frame van je stel verdient daarom ook een flinke opfrisbeurt. Spray simpelweg wat glasreiniger op het frame om vingerafdrukken, vetvlekken en ander vuil te verwijderen. Het resultaat? Een stralend stel dat er weer als nieuw uitziet.
6. Ga direct na het gourmetten aan de slag
Last but not least, een gouden tip: hoe verleidelijk het ook is om gelijk na het grillen en gourmetten met een volle buik op de bank te ploffen, maak éérst het stel helemaal schoon. Nadat-ie afgekoeld is natuurlijk. Wacht niet te lang met schoonmaken en stop het stel liever al helemaal niet smerig in de kast om 'm er volgend jaar weer vies uit te halen. Juist door de schoonmaakklus gelijk te klaren voorkom je dat er een gourmetgeur in huis blijft hangen en dat vlekken en resten flink aankoeken. Begin je op tijd, dan heb je 'm in een handomdraai weer schoon!