Stinkend doucheputje? Zo kom je er vanaf

Loop je soms tegen een muur van stank aan zodra je de badkamer binnenstapt? Grote kans dat het uit het doucheputje komt. Niet zo gek als je bedenkt wat daar allemaal in verdwijnt… Niet te lang over nadenken, trek een paar handschoenen aan en lees onderstaande tips. Want alleen zo kom je van een stinkend doucheputje af. 

vtwonen 1-2020 | vtwonen collectie badmeubel en kranen zwart douche
Thermostatische doucheset Cross met kruisgreep in Black Steel (vtwonen.nl)

Waar komt die lucht vandaan?

Een doucheputje is een plek waar bacteriën zich graag nestelen. Ze kunnen er makkelijk op, tussen en onder gaan zitten. Dit komt voornamelijk door alle haren en zeepresten die door het putje worden gespoeld. Daarnaast zijn bacteriën en schimmels dol op warme en vochtige ruimtes. En wat is de badkamer? Juist. 

De bacteriën en schimmels geven na een tijdje een nare geur af. Ook de zeepresten en haren die achterblijven zorgen ervoor dat het water minder goed wegloopt of helemaal niet. Het water dat blijft staan is vaak ook niet zo fris van geur.

LEES OOK
Stinkende gootsteen? Zo los je het op

Wat kun je er aan doen?

Het antwoord is natuurlijk simpel: de boel even flink onder handen nemen. Maak de deksel van de afvoer los en verwijder zoveel mogelijk achtergebleven viezigheid. Komen de zeepresten en haren bijna uit het doucheputje gelopen? Dan kun je ook aan de slag met een plopper. Mits de ontstopper of plopper natuurlijk over het doucheputje past. Daarnaast kun je het putje ook eens proberen door te spoelen met kokend heet water. 

Voor een nog grondigere schoonmaak kun je ook een eigen ontstoppingsmiddel maken. En dat is vrij simpel! De meeste mensen hebben de benodigdheden ervoor al in huis: azijn en soda. Giet een kopje met soda in het doucheputje en wacht zo’n vijf minuten tot je er een kopje azijn bij gooit. De soda en het azijn vormen een borrelend en schuimend papje. Laat dit een uur of twee intrekken om het vervolgens door te spoelen met kokend water. 

Hiermee zorg je ervoor dat het water weer helemaal goed door de afvoer vloeit. Heb je nou het idee dat dit niet echt heeft gewerkt? Dan kun je ook kiezen voor een meer hardnekkige en chemische ontstopper.

LEES OOK
Zo krijg je kalk uit de douche (ook de meest hardnekkige)

Hoe kun je het voorkomen?

Wil je voortaan voorkomen dat je doucheputje gaat stinken? Maak ‘m dan na het gebruik van de douche meteen schoon. Spoel zeepresten die achterblijven in de douche goed weg voordat je ‘m uitzet. Haal ook meteen de haren uit het putje mochten deze er in achterblijven. Om het makkelijker te maken voor jezelf kun je ook een zeefje over het doucheputje plaatsen. Wel belangrijk om deze écht na elke douchebeurt te controleren. Het laatste wat je wilt, is een overstromende douchebak. 

nog meer: schoonmaken